En bild på den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi hålls upp under en minnesstund för honom utanför det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober i fjol. Arkivblid.
En bild på den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi hålls upp under en minnesstund för honom utanför det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober i fjol. Arkivblid.

FN-utredare riktar udd mot saudiska staten

Saudiarabien har lagt locket på om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Men efter månader av grävande är FN:s utredare Agnès Callamard redo att inom kort offentliggöra sin rapport. Hon räds inte att peka ut de mäktigaste.

ANNONS
|

Över ett halvår har gått sedan journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Exakt vad som hände är fortfarande höljt i dunkel.

I sin preliminära rapport i februari kunde Agnès Callamard slå fast att mordet planerats och utförts av statsanställda saudier. I slutrapporten, som offentliggörs inom några veckor, har hon mer att berätta.

- Jag har kommit längre. Turkiska myndigheter har tillhandahållit mer information, jag har funnit mer bevis. Tidslinjerna över vad som har hänt – och hur det har hänt – är klarare, säger FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar till TT under ett besök i Stockholm.

ANNONS

Bland annat har hon fått ta del av mer teknisk och rättsmedicinsk bevisning som samlats in av turkiska myndigheter.

Ingen saudisk hjälp

Saudiarabien släppte in de turkiska utredarna i konsulatsbyggnaden först 13 dagar efter mordet. Det finns tydliga indikationer på att man under den tiden försökte rensa lokalerna på alla spår efter brottet, enligt Callamard.

Från Saudiarabien har hon inte fått någon information överhuvudtaget, utöver de kortfattade och inledningsvis motsägelsefulla officiella uttalandena. Kungadömet har inte svarat på Callamards begäran om ett officiellt besök i Riyad.

- Jag beklagar djupt att Saudiarabien inte samarbetat med mig. Jag hade varit öppensinnig inför vad än de velat berätta om den utredning de själva genomfört i Turkiet och hur de nått sina slutsatser.

Riyad har gjort klart att man betraktar mordet som en nationell angelägenhet eftersom det skedde på en saudisk beskickning. Nonsens, enligt Callamard. Hon radar upp argument för brottets internationella karaktär: Det skedde i Turkiet, riktades mot en person bosatt i USA och utfördes av representanter för den saudiska staten.

- Dessutom: Hur kan man behandla ett fall som under månader toppat den internationella medierapporteringen som en inhemsk angelägenhet? Det är rent ut sagt enfaldigt.

ANNONS

"Ansvaret hos staten"

Den saudiska tystnaden har dock inte hindrat Callamard från att dra tydliga slutsatser om mordet – och om vilka som bär skulden.

- Givetvis har jag tittat på ansvaret hos de personer som varit involverade i detta. Men jag tror inte att skipande av rättvisa främst handlar om att hitta den som hållit i mordvapnet. Mitt huvudsakliga fokus och budskap handlar om ansvaret hos staten som kollektiv.

Saudiarabien hävdar att Khashoggis mördare agerade efter eget huvud, när deras försök att kidnappa journalisten gick snett. Men turkiska utredare insisterar på att de måste ha haft godkännande från högt uppsatta saudier. Och USA:s senat har, efter att ha tagit del av information från underrättelsetjänsten CIA, antagit en resolution om att självaste kronprinsen Mohammed bin Salman bär ansvar för mordet.

"Förlamat" FN

Agnès Callamard presenterar sina slutsatser för FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni. Där kommer hon även att ge rekommendationer om hur fallet kan tas vidare. Själv har hon inget mandat att inleda någon rättslig process, men kan uppmana tyngre FN-instanser att agera.

ANNONS

Generalsekreteraren António Guterres har dock inte visat tecken på att gå fram med en egen utredning. Och initiativ i säkerhetsrådet löper risk att stoppas av Saudiarabienallierade såsom USA och Storbritannien, som har vetorätt.

Callamard, som drog i gång sin utredning på eget initiativ, är kritisk till vad hon beskriver som ett "förlamat" FN.

- Det rådde ett dödläge i FN i december (efter mordet). Jag tyckte att det var synd. Vi har inte råd med ett FN som är paralyserat i situationer som denna. En mer formellt inledd utredning på uppdrag av generalsekreteraren hade varit att föredra. Jag tycker personligen att han kunde ha inlett en sådan, men han valde att inte göra det. Då kändes det viktigt för mig att visa att FN har en roll att spela, åtminstone genom sina oberoende experter.

TT

Fakta: Agnès Callamards utredning

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, inledde i januari på eget initiativ en internationell människorättsutredning av mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi.

Hon beskriver sig, i rollen som utredare, som helt oberoende från både regeringar, FN samt andra aktörer. Hon rapporterar sina slutsatser inför FN:s människorättsråds i juni.

Utredningen inleddes genom ett besök i Turkiet i slutet av januari. Där träffade Callamard bland annat chefen för Turkiets underrättelsetjänst samt chefsåklagaren i Istanbul och har fått ta del av material från den turkiska mordutredningen. Sedan dess har hon gjort ytterligare ett besök i Turkiet, flera officiella besök i USA, liksom i Kanada, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Sammanlagt har hon haft möten med över 100 personer.

Efter det första besöket i Turkiet slog Callamard fast att tillgängliga bevis visar att mordet planerats och genomförts av officiella företrädare för Saudiarabien, samt andra aktörer som agerat på uppdrag av dessa.

Saudiarabiens egen utredning har resulterat i att elva personer ställts inför rätta för mordet. Men Callamard ifrågasätter rättsprocessen, bland annat med anledning av att den omges av stort hemlighetsmakeri.

Hon konstaterar även att fallet väcker svåra frågor om internationell rätt, bland annat då både Turkiet och Saudiarabien hävdar jurisdiktion i fallet. Mordet följer också ett oroväckande mönster av mord på journalister, människorättsförsvarare, aktivister och oppositionella.

Källa: Agnés Callamard, FN

Fakta: Mördades på saudiskt konsultat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS