En pojke gråter intill ett porträtt på videojournalisten Issam Abdallah som dödades den 13 oktober.
En pojke gråter intill ett porträtt på videojournalisten Issam Abdallah som dödades den 13 oktober. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

FN: Israel sköt medvetet ihjäl journalist

Israelisk militär öppnade eld mot "tydligt identifierbara" journalister när de dödade Reuters videofotograf Issam Abdallah i oktober i fjol, uppger nyhetsbyrån efter en utredning.

ANNONS
|

Det pågick inga strider över den israelisk-libanesiska gränsen i samband med skotten mot Abdallah och ytterligare flera journalister, konstaterar FN:s fredsbevarande insats Unifil som utrett händelsen.

"Skälet till attackerna mot journalisterna är okänt", skriver Unifil i sin rapport enligt Reuters.

Att skjuta mot civila – i det här fallet journalister – utgör ett brott mot internationell lag och säkerhetsrådets resolution 1701, konstaterar Unifil. Resolutionen ifråga togs fram i syfte att lösa kriget mellan Israel och libanesiska Hizbollah 2006.

En talesperson för Israels militär (IDF) hävdar att Hizbollah attackerade israeliska styrkor den aktuella dagen och att IDF besvarade elden.

ANNONS

– IDF beklagar alla skador på oinblandade parter och skjuter inte medvetet på civila, inklusive journalister, säger talespersonen till Reuters.

Gruppen med journalister hade filmat i närheten av det libanesiska samhället Alma al-Chaab i närmare en timme när de plötsligt besköts. Issam Abdallah dödades och sex journalister skadades av skotten.

ANNONS