Israel och Hamas kan båda ha gjort sig skyldiga till krigsbrott under Israels gisslanfritagning under helgen. På bild Andrey Kozlov, en av de fyra som fritogs under insatsen.
Israel och Hamas kan båda ha gjort sig skyldiga till krigsbrott under Israels gisslanfritagning under helgen. På bild Andrey Kozlov, en av de fyra som fritogs under insatsen. Bild: Tomer Appelbaum/AP/TT

FN: Israel och Hamas kan ha begått krigsbrott

Israeliska styrkor och Hamas kan båda ha gjort sig skyldiga till krigsbrott i samband med en dödlig räd under helgen när israeliska styrkor fritog fyra gisslan. Det säger FN:s kontor för mänskliga rättigheter.

ANNONS

Enligt hälsomyndigheter i det Hamaskontrollerade området dödades 274 personer - varav flera kvinnor och barn - och nästan 700 skadades när hundratals israeliska soldater gick in i flyktinglägret Nuseirat för att frita de tillfångatagna.

– Vi är djupt chockade över israeliska styrkors insats i lägret Nuseirat, säger FN:s talesperson för mänskliga rättigheter Jeremy Laurence på en pressträff.

Han menar att insatsen kan utgöra ett krigsbrott.

– Sättet på vilket räden genomfördes, i ett så tätbefolkat område, väcker allvarliga tvivel om principerna om distinktion, proportionalitet och försiktighet - som anges i krigets lagar - respekterats av de israeliska styrkorna.

På frågan om de israeliska gisslan som hålls i Gaza av terrorstämplade Hamas sade Laurence att detta också är ”förbjudet enligt internationell rätt”.

ANNONS

– Genom att hålla gisslan i sådana tätbefolkade områden utsätter de väpnade grupperna dessutom civila palestiniers liv, liksom gisslan själva, för ökad risk, säger han.

– Alla dessa handlingar från båda parter kan utgöra krigsförbrytelser.

Kriget i Gaza bröt ut efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, då över 1 100 personer dödades och över 250 personer togs som gisslan. Fler än 100 av dem släpptes i samband med en vapenvila i november.

Omkring 120 gisslan tros fortfarande vara kvar i Hamas fångenskap – en tredjedel av dem befaras dock ha avlidit.

Sedan Gazakriget bröt ut har över 37 000 personer dödats i Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet. Svåra förhållanden råder på landremsan då kriget kraftigt begränsat införseln av mat, medicin och andra förnödenheter.

ANNONS