Enligt FN:s människorättschef Volker Türk har sju studenter i Myanmar dömts till döden i hemliga domstolar. Arkivbild.
Enligt FN:s människorättschef Volker Türk har sju studenter i Myanmar dömts till döden i hemliga domstolar. Arkivbild. Bild: Marwan Ali/AP/TT

FN: Ännu fler dödsdömda i Myanmar

ANNONS
|

Juntan i Myanmar har delat ut ytterligare sju dödsstraff under veckan, enligt FN. Det innebär att antalet dödsdömda i landet är 139.

När en talesperson för juntan har ombetts att bekräfta eller dementera dödsdomarna så har denne lämnat frågorna obesvarade.

Myanmar har varit i politisk kris sedan Aung San Suu Kyis regering störtades i en militärkupp i februari 2021, vilket blev slutet på landets korta period med demokrati.

FN:s människorättschef Volker Türk anklagar den styrande militärjuntan för att använda dödsstraffet som ett "verktyg för att krossa oppositionen".

"Militären fortsätter att hålla förhandlingar i hemliga domstolar, vilket strider mot den grundläggande principen om rättvisa och opartiska rättegångar", meddelar Türk.

ANNONS

FN utreder även uppgifter om att ytterligare fyra studenter ska ha dömts till döden i torsdags.

Fler än 2 200 civila beräknas ha blivit dödade och fler än 11 000 fängslade inom ramen för juntans nedslag mot meningsmotståndare.

ANNONS