Flytande bastu räddade bilister i sjönöd i Oslo

Ett något osannolikt drama utspelade sig i Oslo hamn under torsdagen i samband med att en Teslaförare, av misstag, kört över kajkanten och ner i det iskalla fjordvattnet.
Precis innan bilen hann sjunka helt under ytan skulle räddningen dock komma i form av en flytande bastu – som passande nog också var påslagen och redo att värma olycksoffren.
– De hjälpte faktiskt till att rädda våra liv, sade föraren till VG efteråt.

ANNONS
|

Runt klockan 15.40 på fredagseftermiddagen fick Oslopolisen in det första larmet om att ett fordon kört ner i vattnet vid Akershusstranda.

Enligt uppgifter som framkommit i efterhand ska det ha berott på att föraren, som trodde att bilen var i parkerat läge, råkade komma åt gaspedalen och sedan inte kunde få stopp.

– Det larmades om att en bil hade kört i vattnet och att det fanns folk i den. Efteråt meddelades att de två som var i bilen hade tagit sig i land via en båt som varit på plats, säger insatsledare Bjarne Pedersen till VG.

ANNONS

Bastukaptenen: ”Satte full gas”

Men det visade sig att det varken var sjöräddningen eller kustbevakningen som kommit till de olycksdrabbades räddning. I stället var det en flytande bastu, som turister kan hyra för att guppa omkring i Oslofjorden.

– En av gästerna kom löpande och gjorde mig uppmärksam på att en bil hamnat i vattnet. Då satte jag full gas mot personerna som kom klättrande ut ur bilen, säger 26-årige Nicholay Nordahl, bastukapten vid företaget KOK.

Han fortsätter:

– Vi kom fram precis när bilen gick under. Med god hjälp av två av gästerna fick vi upp dem. De fick värma sig i bastun, säger Nordahl till VG.

Föraren: Räddade våra liv

På klipp som spridits från händelsen kan man se att föraren och passageraren dessförinnan suttit strandade på bilens tak, som vid tiden bara var halvt nedsjunken.

Ett vittne säger till tidningen att det var ren tur att någon kunde komma till deras undsättning.

– Hade det inte varit folk där så är jag rädd för vad som hade kunnat hänt, de hade kunnat dö.

Ingen skadades i samband med olyckan. Föraren uttrycker själv en stor tacksamhet till sin osannolika räddare.

– De hjälpte faktiskt till att rädda våra liv, säger han till VG.

ANNONS

LÄS MER:Trotsig Greta Thunberg vid domstol i London

LÄS MER:Universals musik tas bort från Tiktok

LÄS MER:Forskningsubåt borta under Domedagsglaciären

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS