Flygbolag varnar för försenade flyg på grund av måndagens trafikledningsproblem.
Flygbolag varnar för försenade flyg på grund av måndagens trafikledningsproblem. Bild: Frank Augstein

Flygproblem över hela Storbritannien

Under måndagen uppstod ett ”tekniskt problem” med Storbritanniens trafikledningssystem, som har resulterat i mängder med försenade flyg, rapporterar Sky News. Flyg från både Landvetter och Arlanda påverkas av problemen.
– Vi följer utvecklingen noga hela tiden, säger Ellen Laurin på Swedavia.

ANNONS
|

Det nationella trafikledningsbolaget NATS, som leder flygtrafiken i Storbritannien, sa i ett uttalande under måndagen att man hade infört ”trafikflödesrestriktioner” för att upprätthålla säkerheten. Samtidigt arbetade tekniker med att lösa problemet, skriver Sky News.

Skotska flygbolaget Loganair skriver på X, tidigare Twitter, att ett ”nätverksomfattande fel har inträffat i Storbritanniens trafikledningssystem under morgonen”.

Enligt tidningen The Mirror stängdes Storbritanniens luftrum till följd av problemen.

Varnar för förseningar

Flygplatsen Gatwick uppger dock att det fortfarande landar och lyfter plan under måndagen, men det motsägs av passagerare vars flyg omdirigerats till andra länder, och på deras hemsida visas omfattande förseningar bland planerade avgångar och ankomster.

ANNONS

Sky News producent Georgia Ziebart sitter fast på ett flygplan som skulle flyga från Palma, Mallorca, till Gatwick, London, säger till kanalen att plan dirigeras om till Frankrike.

– Flygbolagspersonalen här säger att alla plan som var i luften när systemen gick ner har tvingats bli omdirigerade till Frankrike eller andra länder och uppenbarligen vill de inte att vårt flyg ska dirigeras om, så de håller oss här för tillfället, säger hon.

Flera andra flygplatser i Storbritannien varnar för försenade flyg och uppmanar resenärer att kontrollera flygens avgångstid om de reser under dagen.

Den Walesiska programledaren Gabby Logan, som väntar på att få flyga hem från Budapest, skriver på X att hon fått höra att ”Storbritanniens luftrum är stängt och att vi kan bli kvar här i tolv timmar”.

Inställda flyg från Landvetter

Även flyg mellan Storbritannien och Sverige påverkas av flygproblemen.

– Idag är det tre flyg kvar från Landvetter och sju från Arlanda som kan påverkas, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Två av flygen från Landvetter till London är redan inställda. Ett flyg från London till Landvetter är också inställt.

Just nu finns ingen prognos om hur länge flygproblemen väntas pågå.

– Det är i tidigt skede och vi följer utvecklingen noga hela tiden, säger Ellen Laurin.

ANNONS

Tekniskt problem löst – fortsatta förseningar

Vid 16.30 hade problemen i Storbritannien identifierats och åtgärdats, enligt Sky News. Förseningarna bland flygen till och från Storbritannien kvarstår dock och trafikledningsbolaget NATS varnar för att det kommer att dröja innan flygschemat rullar på som vanligt igen.

Samma gäller för flygen mellan Storbritannien och Sverige.

– Bästa rådet är att som resenär ha kontakt med sitt flygbolag. Även om situationen förbättras kan det fortfarande förekomma förseningar som följd av tidigare förseningar under dagen, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Om det har informerats om att ett flyg är inställt kan man dock utgå ifrån att det inte kommer ändras, menar han.

LÄS MER:Polisen misstänker: Liga bevakar bilar på Landvetter – passar på att länsa villor

LÄS MER:Så blir nya shoppingen på Landvetter flygplats

LÄS MER:Skyddsjakt vid Landvetter – korpar hotar flygsäkerheten

LÄS MER:Anställda på Securitas i slagsmål på Landvetter flygplats

ANNONS