Enligt flygbolaget är testen till för att identifiera huruvida passagerarna faktiskt är sydafrikaner. På bild, ett Ryanair-plan som landar på Kastrups flygplats i Köpenhamn.
Enligt flygbolaget är testen till för att identifiera huruvida passagerarna faktiskt är sydafrikaner. På bild, ett Ryanair-plan som landar på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Bild: Johan Nilsson/TT

Flygbolag tvingar passagerare att genomföra språktest

Flygbolaget Ryanair kritiseras för att ha infört språktest för att säkerställa sydafrikaners nationalitet. Testen var på afrikaans, vilket är ett minoritetsspråk som är starkt kopplat till apartheid i landet.

ANNONS
|

Flygbolaget Ryanair har infört språktester som passagerare med sydafrikanska pass måste genomföra för att få lov att flyga med dem till Storbritannien. Enligt flygbolaget är testen till för att identifiera huruvida passagerarna faktiskt är sydafrikaner och flyger med äkta pass.

”På grund av att det förekommer falska sydafrikanska pass ber vi att passagerare som ska resa till Storbritannien fyller i ett enkelt frågeformulär på afrikaans”, uppgav Ryanair i ett uttalande, enligt BBC.

”Om de är oförmögna till att fylla i frågeformuläret kommer de att avvisas från flyget och hela beloppet kommer att återbetalas”, sa en talesperson för Ryanair, enligt Reuters.

ANNONS

Språktesten har väckt stor ilska i Sydafrika, då frågorna är på språket afrikaans som endast talas av 12 till 13 procent av befolkningen och som är starkt kopplat till apartheid och den vita minoritetsbefolkningen.

– De använder det här (testet) på ett sätt som är fullkomligt absurt, sa Conrad Steenkamp, vd för det afrikanska språkrådet, till Reuters.

Språket starkt betingat med apartheid

En sydafrikansk man som flög från spanska Lanzarote till London i maj uppger till BBC att han blev ”chockad” när Ryanair tog hans pass och boardingkort innan de gav honom testet på Afrikaans.

När mannen, som heter Dinesh Joseph, protesterade sa Ryanair-personal till honom: ”Det här är ditt språk.”

– Jag var rasande, jag kände mig väldigt triggad. Det fanns en känsla av ångest och ilska inom mig, sa Dinesh Joseph till BBC.

– Det är okänsligt att tvinga människor att skriva ett test som väcker så mycket känslor kring det. Språket (som gällde, red. anm.) under apartheid var afrikaans.

Sydafrika har elva officiella språk, varav afrikaans är det tredje mest talade inom befolkningen. Afrikaans ansågs vara landets officiella språk tills apartheid upphörde 1994.

Apartheid var ett samhällssystem och en rasåtskillnadspolitik som rådde i Sydafrika från 1948 till 1994, där man metodiskt klassificerade befolkningen i olika raser och sedan höll grupperna separerade från varandra.

ANNONS

LÄS MER:Ilska när Mandelas cellnyckel går på auktion

LÄS MER:Flygbolag ber om ursäkt efter anklagelser om rasism

ANNONS