Hillary Clinton valtalar i Philadelphia.
Hillary Clinton valtalar i Philadelphia.

Florida kan avgöra valet igen

Spurten inför presidentvalet i USA går nu in på upploppet. Prognoser tyder på att Demokraternas Hillary Clinton vinner över republikanen Donald Trump. Förlorar fastighetsmogulen Florida är det nästan bergsäkert att Clinton flyttar in i Vita huset.

ANNONS
|

Statsvetaren och PR-konsulten Elizabeth Walentin, bosatt i Sverige men född och uppvuxen i USA, har redan poströstat i valen som hålls i hennes gamla hemmadelstat Massachusetts, ett av de starkaste Clintonfästena i hela USA.

- Förutom presidentvalet är det ju även val till kongressen och flera folkomröstningar om allt från friskolor till marijuana och djurhållning. I Kalifornien är det 17 till 18 folkomröstningar, så om man ska ta ställning till allt kan röstningen ta lång tid, säger hon.

ANNONS

Walentin, själv demokrat och med ett förflutet i Barack Obamas presidentvalskampanj, konstaterar att valet på tisdag blir en "nagelbitare". Många mätningar som pekar mot en Clintonseger är inom felmarginalen och prognoserna är mer osäkra än i tidigare val.

- Jag är mer orolig nu än för bara några dagar sedan, säger hon.

Pekar på Clintonseger

Prognoserna ger i de flesta fall Clinton en knapp seger. Den historiskt mest träffsäkra prognosmakaren, statistikern Nate Silvers sajt FiveThirthyEight, bedömer att den förra utrikesministern har 64,8 procents chans att vinna de nödvändiga 270 elektorsrösterna mot 35,1 procent för Trump.

Sajten uppdateras ständigt med nya prognoser baserade på mätningar som tillkommer på nationell nivå och runtom i de 50 delstaterna, varav Florida i likhet med tidigare val kan bli utslagsgivande. Förlorar Donald Trump de 29 elektorsrösterna där är det "nästan omöjligt" för honom att vinna, skriver Silver i en analys.

FiveThirty Eight ger fastighetsmiljardären 53,3 procents chans att kamma hem segern i Florida medan Clinton har dalat till 46,7, efter att hon var uppe i över 70 procent så sent som den 17 oktober. Nedgången tog fart efter att FBI-chefen James Comey avslöjat att den federala polisen undersöker nya mejl som kan vara kopplade till den privata e-postserver Clinton använde när hon var USA:s utrikesminister. Men de senaste dagarna har det vänt något uppåt för henne i sammanvägningarna av opinionen som görs av FiveThirthyEight och Real Clear Politics.

ANNONS

Storsatsar i Florida

Elisabeth Walentin konstaterar att Demokraterna nu storsatsar för att kunna bärga en Clintonseger i "Solskensstaten". Dörrknackning, telefonsamtal och annan närkontakt med väljarna kombineras med extra mycket tv-reklam och täta besök av högprofilerade demokrater som självaste presidenten.

Clinton och hennes vicepresidentkandidat satsar närmast på Ohio, New Hampshire, och i andra delstater får de stöd av Clintons make Bill och parets dotter Chelsea. I North Carolina ger Jon Bon Jovi sitt stöd med en konsert för att få väljare att gå och rösta.

Walentin hoppas förstås på en Clintonseger, men konstaterar att mycket kan inträffa under de timmar som återstår och som kan påverka väljarna.

- Jag känner mig inte jättetrygg, säger hon.

Själv planerar statsvetaren att valvaka på USA:s ambassad i Stockholm, och hon tror att eftervalsdebatten kommer att handla mycket om FBI-chefens agerande och Clintons mejl.

- Det kommer vi att få höra om under lång tid alldeles oavsett om Clinton förlorar eller vinner, säger Elisabeth Walentin.

ANNONS

Fakta: Delstater där valet kan göras

Delstat Elektorsröster Sannolik Clintonseger* Sannolik Trumpseger*

Florida 29 46,7 53,3

Pennsylvania 20 77,8 24,8

North Carolina 15 46,6 53,4

Michigan 16 77,8 22,2

Colorado 9 71,6 28,4

De fem delstaterna hamnar högst i FiveThirthyEights rankning av delstater som kan få vågskålen att tippa över åt endera Trumps eller Clintons favör. Andra delstater där det är relativt jämnt i opinionen är: Ohio, Wisconsin, New Hampshire, Nevada, Minnesota, Arizona, New Mexico och Georgia.

För att vinna presidentvalet krävs 270 elektorsröster. Totalt står 538 elektorsröster på spel. De flesta delstater har regler som innebär att segraren får alla elektorer, ett så kallat "vinnaren tar allt-system".

Källa: FiveThirthyEight

Fakta: Elektorer väljer USA:s president

USA:s presidentval avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas efter resultatet i olika valkretsar). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet.

Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, därefter följer Texas med 38 och New York och Florida med 29.

Källa: Real Clear Politics och TT:s arkiv

ANNONS