Polisen i kanadensiska Montréal har löst ett mord efter 48 års tid. Arkivbild.
Polisen i kanadensiska Montréal har löst ett mord efter 48 års tid. Arkivbild. Bild: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/TT

Flickmord i Montréal löst efter 48 år

Ett mord på en 16-årig flicka som har gäckat kanadensisk polis i 48 år har blivit löst. Uppgifter i en släktforskningsdatabas ledde till en grav – där dna matchade med fynd från brottsplatsen.

ANNONS
|

Kvällen den 29 mars 1975 kom 16-åriga Sharron Prior inte hem efter att ha träffat vänner på en pizzeria i närheten av sitt hem i utkanten av Montréal. Efter tre dagars sökande hittades hon död i ett skogsområde. Hon hade blivit utsatt för brutal misshandel och sexuellt våld.

Under de nästan fem årtionden som har passerat har polisen utrett fler än 120 potentiellt misstänkta personer – men inte gripit någon.

År 2003 fick man med ny teknik fram ett dna-fynd på en t-tröja från brottsplatsen, men det var där och då inte tillräckligt mycket.

Först 2015 lyckades ett laboratorium få fram en fullständig dna-profil utifrån fyndet. Då vände sig den kanadensiska polisen till ett privat laboratorium i USA som hade tillgång till en databas med dna som människor har lämnat i syfte att släktforska. Då fick de fram ett för utredningen helt nytt namn: Romine.

ANNONS

Ytterligare efterforskningar ringade in en Franklin Maywood Romine som bodde i närheten av brottsplatsen 1975. Han var tidigare dömd för bland annat en våldtäkt och avled av oklara orsaker 1982, vid 36 års ålder.

Polis fick rätt att gräva upp Romines grav i amerikanska West Virginia och säger sig efter dna-jämförelser vara "100 procent" säkra på att mordet är löst. Vid en presskonferens på tisdagen närvarade Sharron Priors mamma, som i dag är i 80-årsåldern, samt två systrar.

ANNONS