En man i Antananarivo i Madagaskar vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot Batsirai.
En man i Antananarivo i Madagaskar vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot Batsirai. Bild: Alexander Joe/AP/TT

Flera döda i cyklonen Batsirai

Minst tio personer har omkommit och tiotusentals har tvingats fly sina hem sedan cyklonen Batsirai dragit in över Madagaskar. Stormen avtog på söndagen, men risk för kraftiga översvämningar kvarstår.

ANNONS

Uppgifterna om de tio omkomna och de nära 48 000 människor som tvingats fly kommer från Madagaskars katastrofmyndighet sent på söndagen.

Som mest drabbades den afrikanska önationen av vindstyrkor på 46 sekundmeter när stormen nådde land på lördagskvällen, enligt landets meteorologiska institut.

De svagare vindarna innebär dock inte att faran är över, varnar institutet, som befarar att översvämningar kommer att drabba delar av landet efter regnet.

Stormens verkningar var tydliga i staden Vatomandry på landets östra kust.

Thierry Louison Leaby, civilsamhällesledare i staden, uttrycker oro bland annat över att vattnet stängts av.

– Människor lagar mat med smutsigt vatten, säger han.

ANNONS

Oron delas av FN:s representanter.

Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) väntas omkring 595 000 människor att påverkas direkt av cyklonen och ytterligare 150 000 att mista sina hem som orsak av efterföljande jordskred och översvämningar. Ovädrets verkningar väntas leda till brist på färskvatten.

Batsirai kommer kort efter den tropiska stormen Ana, som drabbade drygt 131 000 personer i Madagaskar när den drog in i slutet av januari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS