Antalet personer som avled efter att ha överdoserat opioider steg med nästan 60 procent i Kanada under våren. Arkivbild.
Antalet personer som avled efter att ha överdoserat opioider steg med nästan 60 procent i Kanada under våren. Arkivbild. Bild: Keith Srakocic/AP/TT

Fler överdoser i Kanada under pandemin

Opioidkrisen i Kanada har förvärrats under pandemin – allt fler människor dör till följd av överdoser. Det framkommer i en nysläppt myndighetsrapport.

ANNONS

Mellan april och juni i år avled drygt 1 600 personer av opioidöverdoser i Kanada. Det var 58 procent fler än under det föregående kvartalet och den högsta siffran sedan Kanada började föra statistik 2016.

"Före utbrottet av covid-19 i Kanada såg vi tidiga och lovande tecken på att opioiddödsfallen hade börjat minska i vissa delar av landet," skriver ledarna för landets särskilda opioidkommitté.

Opioider är starkt smärtstillande och riskerar att vara mycket beroendeframkallande. Sedan 2016 har nästan 17 600 personer avlidit efter att ha överdoserat opioider i Kanada.

I grannlandet USA har den enorma opioidkrisen skördat minst 400 000 liv sedan 1999, enligt federala siffror, sedan läkare skrivit ut smärtstillande opioidpreparat som har gjort att patienter utvecklat svåra beroenden.

ANNONS

I pandemins spår, med ökad har arbetslöshet och hemlöshet, ökar risken för opioidanvändare, enligt experter. Under den första halvan av 2020 fanns även centralstimulerande droger som kokain och metaamfetamin med i hälften av alla opioidrelaterade dödsfall i Kanada.

"Dessa siffror kan förbli höga under de närmaste månaderna", skriver opioidkommittén om det höga dödstalet.

Kanada har hittills registrerat 13 800 avlidna kopplade till covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS