En syrisk kvinna kramar sitt barn efter att ha räddats till havs i Medelhavet under ett försök att ta sig till Europa. Bild från september.
En syrisk kvinna kramar sitt barn efter att ha räddats till havs i Medelhavet under ett försök att ta sig till Europa. Bild från september. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Fler olagliga passager till EU än på sex år

Under årets första nio månader ökade antalet olagliga passager in i EU med 70 procent, enligt EU:s gränsmyndighet Frontex.

ANNONS
|

Det innebär att siffran är uppe i sin högsta nivå sedan 2016, och Frontex spår att den kommer att växa.

"Med vintern i antågande så kan antalet försök (att ta sig in i EU) komma att öka innan sjövädret förvärras och gör passagerna ännu mer farliga", säger myndigheten i ett uttalande.

Totalt har 228 240 människor anlänt till EU på olaglig väg sedan årets start. Nästan hälften av dem kom via Balkan, en rutt som sett en 170-procentig ökning av illegala passager på bara ett år.

Enligt Frontex kan den höga siffran delvis förklaras av att migranter som redan befinner sig på Balkan gör upprepade försök att korsa EU:s gränser.

ANNONS

Den näst vanligaste vägen till EU gick via centrala Medelhavet, en rutt som 42 procent fler människor använde sig av under årets första nio månader jämfört med samma period i fjol.

Syrier, afghaner, turkar, tunisier, egyptier och bangladeshier står för merparten av de olagliga gränspassagerna, enligt Frontex.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS