Säkerhetsstyrkor anländer till platsen efter attacken mot Marshal Fahim-akademin i Kabul, Afghanistan.
Säkerhetsstyrkor anländer till platsen efter attacken mot Marshal Fahim-akademin i Kabul, Afghanistan.

Fler än tio döda i ny attack i Kabul

Beväpnade gärningsmän angrep en militärakademi i Afghanistans huvudstad. Elva soldater dödades och femton skadades innan attacken var över. Kabul har under den senaste tiden drabbats av en rad dåd.

ANNONS
|

Fem gärningsmän låg bakom attacken där elva soldater dödades och femton personer skadades.

Två av gärningsmännen sprängde sig själva, två dödades i eldstriden som följde och en person har gripits, bekräftar försvarsdepartmentet. Terrorgruppen IS har via sitt propagandaorgan Amaq tagit på sig attacken.

En rad explosioner och skottlossning hördes i närheten av militärakademin tidigt under morgonen i Kabul. Attacken inleddes vid 05-tiden, uppgav flera vittnen för olika nyhetsbyråer.

Soldater skadade

De fem gärningsmännen, beväpnade med granatkastare och automatkarbiner, attackerade en utpost i närheten den hårt bevakade anläggningen vid gryning, enligt försvarsdepartmentet. Enligt försvarskällor ska de ha använt sig av en stege för att ta sig över muren till utposten.

ANNONS

- En bataljon från den afghanska armén blev attackerad i morse. Gärningsmännen ville bryta igenom bataljonen, säger Dawlat Waziri, talesperson för försvarsdepartementet, till AFP.

- En självmordsbombare utlöste sin bomb och en annan fångades av våra styrkor. Tre andra dödades och en gör motstånd. Attacken är över men olyckligtvis har vi fem döda och tio skadade, säger han.

Vid militärakademin i utkanten av Kabul tränas högt uppsatt militär. Säkerhetsstyrkor var på plats kort efter dådet och vägspärrar ställdes upp.

Ett vittne som Reuters talat med säger att explosionerna hörts i minst en timme under den tidiga måndagsmorgonen.

Blodigt dåd i helgen

Attacken kommer bara två dagar efter det att över 100 människor dödats i ett bombdåd som talibanerna tagit på sig. En självmordsbombare sprängde då en ambulans.

Säkerhetspersonal har varnat för att fler attacker kan komma.

I Afghanistan attackerade IS för några dagar sedan Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul.

ANNONS
TT

Fakta: Kabul farligaste platsen i landet

Både talibanrörelsen och IS (Islamiska staten) har trappat upp sina attacker i Afghanistans huvudstad Kabul sedan 2016. Det har gjort femmiljonersstaden till en av de farligaste platserna i landet för civilbefolkningen. Här är några av de större händelserna under de senaste två åren:

IS genomför sin första attack i Kabul i juli 2016. Minst 86 människor dödas och över 400 skadas när två bomber detonerar i en folkmassa.

Sedan dess har IS genomfört närmare 20 attacker i Kabul. Bland de allvarligaste dåden under 2016 är en lastbilsbomb följd av skjutning den 19 april. Över 60 människor dör och 350 skadas.

Den 5 september samma år mister över 40 människor livet när talibaner genomför flera terrordåd, bland annat mot hjälporganisationen Care.

Det dödligaste terrordådet i Kabul sedan den amerikanska invasionen 2001 äger rum den 31 maj 2017, då över 150 människor dör i ett sprängdåd i det hårdbevakade diplomatområdet. Ingen har tagit på sig det dådet.

En annan av de allvarligare attackerna i Kabul under förra året utförs den 8 mars. Beväpnade män förklädda till läkare angriper Afghanistans största militärsjukhus. Den officiella dödssiffran är 50 men säkerhetskällor och överlevande säger att den överskrider 100. IS tar på sig dådet. Året avslutas också blodigt, med runt 40 döda i en IS-attack den 28 december.

Bara fyra dagar in på 2018 inträffar ett nytt IS-dåd i Kabul med över tio döda. Och den 20 januari stormas hotellet Intercontinental av talibaner. Minst 25 människor ska ha mist livet i den utdragna attacken.

Källa: AFP

ANNONS