Finske försvarsexperten: ”Vi måste reagera mycket snabbt och hårt”

Rysslands utspel där man vill dra om gränserna i Finska viken är ett typiskt sätt för Ryssland att agera på, menar den finske försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors i en intervju med Svenska Yle.

ANNONS
|

Ryssland tänker ensidigt ändra havsgränsen mot Finland och Litauen, rapporterar finländska medier.

”Det är värt att komma ihåg att det är hybridpåverkan att orsaka förvirring. Finland blir inte förvirrat”, skriver Finlands utrikesminister Elina Valtonen på X efter beskedet.

Finska Yle har intervjuat den finske försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Han menar att det är ett typiskt sätt för Ryssland att agera på.

– Man vill än en gång visa att man är en regional stormakt, att man så där bara kan göra saker, som att påtvinga mindre länder saker och också orsaka mer jobb. och möjligtvis nervositet, säger Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet till Yle.

ANNONS

Forskningsledaren säger till kanalen att det här är ett sätt för Ryssland att se ifall och hur Finland kommer att reagera.

– Men i det här skedet måste vi absolut reagera mycket snabbt och hårt.

LÄS MER:Uppgift: Ryssland vill flytta gräns mot Finland

ANNONS