Samma vapen som kommer till nytta när Ukraina försvarar sig mot Ryssland, riskerar senare hamna hos kriminella i EU-länder, varnar Centralkriminalpolisen i Finland. Arkivbild.
Samma vapen som kommer till nytta när Ukraina försvarar sig mot Ryssland, riskerar senare hamna hos kriminella i EU-länder, varnar Centralkriminalpolisen i Finland. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Finsk polis: Vapen från Ukraina smugglas hit

Centralkriminalpolisen (CKP) i Finland är orolig över risken att organiserade kriminella smugglar in militära vapen från Ukraina. Det finns uppgifter om att sådana vapen redan är i omlopp i landet.

ANNONS

– Vi ser tecken på att sådana vapen redan finns i Finland, säger Christer Ahlgren, chef för underrättelseenheten för organiserad kriminalitet på CKP till Yle.

– Vapen som levererats till Ukraina har även hittats i Sverige, Danmark och Nederländerna, tillägger han.

Det handlar om militära vapen som automatgevär men också gevär, pistoler, granater och militära drönare är eftertraktade, enligt internationella poliskällor. Även raketgevär från Ukraina har påträffats i EU-länder.

Bakom smugglingen står organiserade kriminella nätverk. De förbereder en lukrativ verksamhet med vapenförsäljning efter kriget, enligt Ahlgren.

– I Finland är tre stora motorcykelgäng verksamma som i hög grad är internationella, kriminella organisationer. En av dem är Bandidos MC, som har en avdelning i varje större ukrainsk stad.

ANNONS

Europol varnade i somras för att kriminella nätverk kan smuggla vapen från krigets Ukraina till EU-länder. I Sverige har vapen från Balkankrigen på 1990-talet varit i omlopp länge och använts av kriminella.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS