Fem punkter: G20-möte med stora spänningar

Rysslands och Kinas ledare kommer inte till G20-mötet. Det är stora spänningar att hantera, förklarar GP:s Jan Höglund.

ANNONS
|

Vad händer?

G20-gruppen består av 19 länder och EU. Gemensamt står de för omkring 90 procent av världens ekonomi. Helgens toppmöte i Indien hålls i den värsta säkerhetspolitiska krisen sedan andra världskriget. Konsekvenserna för ekonomi, handel och matförsörjning är betydande, liksom osäkerheterna om utvecklingen i Ukraina, i Ryssland och för de internationella relationerna i en kraftigt omskakad världsordning. G20-ledarna har ett stort ansvar för utvecklingen även om Rysslands och Kinas presidenter inte kommer till Indien.

Vad kommer de prata om?

Huvudtemat är hållbar utveckling, men det är oundvikligt att kriget i Ukraina kommer i fokus. Striderna är inne i ett kritiskt skede. Den ukrainska motoffensiven fortsätter i söder och öster, och närmast dagligen sker omfattande ryska luftangrepp. Målet är ukrainska hamnar, lager för spannmål och civil infrastruktur. Antalet döda och skadade stiger hela tiden. De senaste dygnen har anfall skett nära rumänska gränsen. Det ökar oron för att konflikten kan utvidgas västerut till Europa och Nato. Det skulle få globala följder.

ANNONS

Hur ser G20-ledarna på kriget?

De flesta vill ha ett slut på striderna och en diplomatisk lösning. Kina har kommit med ett fredsförslag, afrikanska ledare med ett annat, och Saudiarabien stod nyligen värd för ett möte där Ukrainas fredsplan diskuterades. Men flera stora nationer som Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien har inte tagit klar ställning och inte krävt, i enlighet med Ukrainas plan, att ryska trupper lämnar all ockuperad mark. G20-mötets värd, Indien, slår vakt om handelsutbytet med Ryssland. Kina och Turkiet är andra nyckelländer som i stället för att införa sanktioner upprätthåller och fördjupar kontakterna med Moskva.

Vad väntar USA:s president?

Joe Biden har uttryckt besvikelse över att Kinas ledare Xi Jinping inte deltar. Han hade annars haft en möjlighet att ses ansikte mot ansikte. Vid sidan av deras egna motsättningar ville han försöka övertyga kinesen i Ukrainafrågan och att inte stödja Ryssland med vapen. En annan fråga hade utan tvivel varit att få Xi att utöva inflytande över Nordkoreas Kim Jong-un vad gäller kärnvapen och närmandet till Ryssland. I övrigt kommer Biden att tala med enskilda G20-ledare om, förutom Ukraina, klimatförändringarna och hur globala organisationer som Världsbanken kan göra mer för att bekämpa fattigdomen.

Kommer G20 att splittras?

Säkert i enskilda frågor. Rysslands krig i Ukraina kommer sannolikt att orsaka oenighet i Delhi. I mars förra året, månaden efter den fullskaliga invasionen, kunde G20:s utrikesministrar inte nå överenskommelser vid sitt möte på grund av bråk över kriget mellan USA:s och Rysslands delegationer. Så spänningarna finns och måste hanteras diplomatiskt för allas skull.

ANNONS

LÄS MER:Kärva utspel när Aseanländer samlas i Jakarta

LÄS MER:Indien byter namn i G20-inbjudan

LÄS MER:G20-mötet krymper för Modi

LÄS MER:Så ska Indien hindra apor från att förstöra G20-mötet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS