Godwins lag slår fast att ju längre en diskussion pågår på nätet, desto större blir sannolikheten att någon gör en jämförelse med Adolf Hitler eller Nazityskland. Lagen är skämtsamt formulerad, men även bland världsledarna finns det ett par som har nazikortet mer eller mindre nära till hans.
Rysslands president Vladimir Putin, som har lyckats trycka in alla former av opposition under beteckningen ”fascism”, är kanske den man kommer att tänka på först. Men även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har kallat andra länder och världsledare för nazister flera gånger.
När den turkiske utrikesministern under onsdagen jämförde Sveriges hantering av Rasmus Paludans koranbränningar med Nazityskland följde han bara en stig som är väl upptrampad av Erdogan.
Bara de senaste åren har Erdogan liknat andra länder vid nazisterna minst fyra gånger.
Förbannad på Tyskland
I mars 2017 hade Tyskland väckt den turkiske presidentens ilska. Flera av landets förbundsländer hade stoppat massmöten från att arrangeras under upptakten till en turkisk folkomröstning som skulle stärka hans presidentmakt.
– Ert agerande skiljer sig inte från nazisternas metoder från förr, sa han då om Tyskland enligt The Guardian.
– Jag trodde att det var länge sedan Tyskland lämnade nazimetoderna bakom sig, men jag hade fel.
Turkiska medier hakade på, och tidningen Aksam publicerade ett fotomontage där dåvarande förbundskanslern Angela Merkel visas med Hitlermustasch bredvid rubriken ”Heil Merkel!”
Det hann inte gå många dagar innan Erdogan var ute och vevade igen. Även Nederländerna hade av säkerhetsskäl stoppat ett massmöte, som skulle ha letts av utrikesminister Casuvoglu, och Erdogan beskrev den nederländska regeringen som ”nazistkvarlevor och fascister”. Nederländsk tv kunde visa hur den nederländska familjeministern hindrades av säkerhetsvakter från att komma in på den turkiska ambassaden, rapporterade BBC.
Bara några månader senare var det dags igen, och återigen hade Erdogan siktet inställt på Tyskland.
”Nazism och fascism”
Angela Merkel och hennes socialdemokratiske rival Martin Schulz hade fördömt Erdogans hårdhänta hantering av meningsmotståndare efter den misslyckade kuppen i Turkiet. I en tv-debatt diskuterade de huruvida samtalen om ett turkiskt EU-medlemskap skulle avslutas. De båda partiledarna var tydliga med att EU borde tänka om relationen till Turkiet.
– Det som hände är nazism och fascism, sa Erdogan i ett svar, rapporterade Politico.
Med ett resonemang som klingar bekant i dessa dagar menade Erdogan att Turkiet hade uppfyllt alla krav för att bli EU-medlem, men att EU inte hade hållit sina löften. Merkel varnade då för att Turkiet ”i allt högre grad lämnar rättsstatens väg”.
Över ett år senare, i december 2018, hade Erdogan hittat en ny måltavla. Den här gången var det Israel som jämfördes med nazisterna.
Jämförde Gaza med Förintelsen
Palestinierna utsätts för förtryck som ”inte på något sätt” var mildare än förtrycket mot judarna under andra världskriget, sa Erdogan enligt Times of Israel.
– För oss spelar det ingen roll vem förövaren är. Båda dessa är massakrer, illdåd och förtryck. Att beskjuta barnen som leker på Gazas strand med bomber är ett lika allvarligt brott mot mänskligheten som det omänskliga brott som kallas Förintelsen, sa presidenten, som också viftade bort alla anklagelser om antisemitism efter uttalandet.
Snabbspola till mars 2020, då Erdogan riktade udden mot grannlandet Grekland, som man har en ansträngd relation till. Turkiet hade månaden tidigare meddelat att man inte längre skulle hindra flyktingar från att ta sig till EU och tiotusentals flyktingar hade försökt att ta sig in i Grekland, vars säkerhetsstyrkor svarade med tårgas och vattenkanoner för att stoppa dem vid gränsen.
Det var inga vackra scener, och ni kan säkert ana vad Erdogan hade att säga om saken.
– Det finns ingen skillnad mellan bilderna från grekiska gränsen och vad nazisterna gjorde, sa presidenten enligt Al Jazeera.
– Att öppna eld mot oskyldiga människor, utsätta dem för all sorts omänsklig behandling, det är barbarism i ordets fulla bemärkelse.
Fördömde turkiska jämförelsen
Efter Erdogans uttalande fördömde Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, jämförelsen med Förintelsen.
– Självklart är det bästa svaret på sådant här dravel samma svar som det centrala israeliska rådet gav – att dagens situation inte har något som helst att göra med Förintelsen. Sådana jämförelser bör undvikas – även om det görs för inhemska kommunikationsbehov av vilket land som helst, sa Petsas.
Det finns en bubblare på listan som vi inte har nämnt än, och det är Erdogan själv. När presidenten försökte driva på för att stärka presidentmakten, det som föranledde nazistanklagelserna mot Tyskland tidigare i texten, frågade en turkisk nyhetsbyrå om han hade några exempel på länder där man ”infört en verkställande presidentmakt samtidigt som statens enhetliga struktur behållits”.
Svaret hjälpte inte direkt till att lugna den nervösa oppositionen.
– Det finns redan exempel i värden. Du kan se det när du tittar på Hitlers Tyskland, sa Erdogan, innan han tillade att det finns fler senare exempel i olika länder, rapporterade The Guardian.
Presidenten hävdade senare att hans kommentar hade ”förvrängts av några nyhetskällor och använts i motsatt mening”. En tjänsteman försökte skyla över presidentens kommentar:
– Det finns bra och dåliga exempel på presidentsystem och det viktiga är att ha kontroller och balanser på plats. Nazityskland, som saknade ordentliga institutionella arrangemang, är uppenbart ett av de mest skamliga exemplen i historien, sa han.
LÄS MER:Turkiet: Sverige måste ta ytterligare steg
LÄS MER:Erdogan: Koranbränning "kan inte tillåtas"