Enligt EU-komissionens regler ska euromynt innehålla 12 stjärnor, som på EU-flaggan, och även vara fullt synliga.
Enligt EU-komissionens regler ska euromynt innehålla 12 stjärnor, som på EU-flaggan, och även vara fullt synliga. Bild: Mostphotos

Felaktiga stjärnor tvingar Frankrike att förstöra miljoner mynt

Frankrike kommer att smälta ner 27 miljoner euromynt innan de ens kommit ut till användning. Detta eftersom stjärnorna på mynten inte följde EU:s krav – och att landets myntverk inte väntade på att EU skulle godkänna den nya designen.

ANNONS
|

I november hade Monnaie de Paris, Frankrikes myntverk, tagit fram sin nya design för mynt av 10-, 20- och 50 cent. De tog informell kontakt med EU-kommissionen med information om hur de nya mynten skulle se ut i Frankrike framöver.

Problemet var dock att myntverket inte skickade in en officiell ansökan för att få designen godkänd av kommissionen och började tillverka de nya mynten, rapporterar La Lettre.

Enligt en anonym tjänsteman som Politico har pratat med, varnade kommissionen Frankrike om att designen inte följde EU:s krav – stjärnorna på euromynten var inte tillräckligt tydliga. Men då hade Monnaie de Paris redan hunnit tillverka 27 miljoner mynt. Nu kommer de att smältas och nya ska tillverkas.

ANNONS

Strikta regler för eurotillverkning

Frankrike ska ha skickat ännu en ny design den 12 december och fått EU:s klartecken den 21 december, säger källor på EU-kommissionen till Politico. Planen är att den ska offentliggöras under våren.

EU har detaljerade regler vad gäller eurotillverkning som medlemsländerna måste uppfylla. Den sidan av mynten som varje land kan designa får ändras var 15 år och måste bland annat innehålla 12 stjärnor som på EU-flaggan. De ska också vara "fullt synliga”, står det i regelverket.

Varje gång ett land vill ändra designen på euro måste förslaget godkännas av EU-kommissionen men även av alla regeringar i eurozonen.

LÄS MER:Regeringen vill säkra kontanternas framtid i Sverige

LÄS MER:Lägre inflationstryck i Norge och Danmark

ANNONS