Detta har blivit en ovanligare, men inte ovanlig, syn i Nya Zeeland.
Detta har blivit en ovanligare, men inte ovanlig, syn i Nya Zeeland. Bild: Rob Griffith

Får per människa-talet sjunker i Nya Zeeland

Nya Zeeland är känt för att ha långt fler får än människor. Men nu har önationen färre får per människa än på 170 år – bland annat på grund av ett prisras på ull.

ANNONS
|

Är det något som folk vet om Nya Zeeland så är det att det kryllar av får på dess öar. När fåren under tidigt 1980-tal var som flest gick det 22 får på varje människa i landet.

Ta ett ögonblick och låt den siffran sjunka in. Det är många får för ett land som på den tiden hade strax över 3 miljoner invånare.

Spola fram bandet till våra dagar så ser det annorlunda ut. Fåren är visserligen fortfarande i majoritet, men nu går det bara fem får på varje människa, rapporterar The Guardian.

Fårens fall beror på att den internationella ullmarknaden har varit på nedgång under lång tid. Mellan 2013 och 2021 har ullpriset nästan halverats, med lägre intäkter för nyzeeländska fårbönder som följd.

ANNONS

Många har övergett fårbranschen, och skogsbruket har utövat en lockelse som en mer pålitlig intäktskälla.

Slår åtminstone grannen

I juni fanns det, enligt offentliga uppgifter som släpptes i veckan, 25,3 miljoner får i Nya Zeeland – att jämföra med 5,15 miljoner människor. Färre får per människa har det inte varit på Nya Zeeland sedan 1850-talet, då man för första gången räknade landets får.

Men även om landets ulliga självbild har fått sig en törn så är inte allt jämmer och elände: Nya Zeeland har fortfarande högre får-ratio än grannen Australien.

– Australien har för närvarande tre gånger så många får som Nya Zeeland, men deras ratio är bara omkring tre får på varje ”aussie”, säger Jason Atwell, chef för ekonomiska och miljömässiga insikter vid Nya Zeelands statistiska centralbyrå.

LÄS MER:Tsunamilarm avblåst efter skalv i Stilla havet

LÄS MER:Elva saknas efter vandrarhemsbrand

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS