Under torsdagen skulle eldupphör inledas och en fångväxling mellan Hamas och Israel äga rum. Men under natten kom rapporter om att det försenas.
Under torsdagen skulle eldupphör inledas och en fångväxling mellan Hamas och Israel äga rum. Men under natten kom rapporter om att det försenas. Bild: Victor R. Caivano

Fångväxling mellan Israel och Hamas försenas

Frisläppandet av 50 personer ur den israeliska gisslan samt 150 frihetsberövade palestinier skulle äga rum på torsdagen.
Men under natten kom beskedet att fångväxlingen försenas åtminstone till fredag. Och så även det planerade eldupphöret.

ANNONS
|

Enligt överenskommelsen skulle fyra dagars eldupphör inledas på torsdagsmorgonen. Samma dag skulle en fångväxling mellan Israel och Hamas genomföras.

Men nu försenas allting åtminstone till fredag, rapporterar flera medier.

BBC rapporterar att Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, uppger att förhandlingar mellan parterna pågår. Fångväxlingen väntas bli minst 24 timmar försenad.

Anledningen sägs vara att det fortfarande fanns detaljer kvar att reda ut kring fångväxlingen, rapporterar AP.

USA:s nationella säkerhetsråds talesperson Adrienne Watson skrev i ett uttalande under natten att överenskommelsen fortfarande gäller.

”Det är vår uppfattning att ingenting ska lämnas åt slumpen när gisslan ska föras hem. Vårt primära mål är att se till att de förs hem säkert. Det är på rätt spår och vi hoppas att genomförandet kommer att börja på fredag ​​morgon.”

ANNONS

Samtidigt kommer rapporter om fortsatta strider i norra Gaza. Invånare i Gaza har vittnat om att de intensifierats, rapporterar AP.

LÄS MER:Viktig framgång – men "dålig deal" för Hamas

LÄS MER:Hamas kidnappade hans syster: ”Jag saknar verkligen henne”

LÄS MER:Experten: Det vi vet om fångväxlingen mellan Israel och Hamas

ANNONS