En muralmålning av Ilaria Salis i närheten av den ungerska ambassaden i Rom.
En muralmålning av Ilaria Salis i närheten av den ungerska ambassaden i Rom. Bild: Valentina Stefanelli/AP/TT

Fånge i kedjor väcker italiensk ilska mot Ungern

Bilder på hur en italiensk kvinna i hand- och fotfängsel leds in i en ungersk domstol väcker ilska i Italien.
Fallet riskerar också att skapa en diplomatisk kris mellan de tidigare goda vännerna Italien och Ungern.

ANNONS

I italienska medier har bilderna på hur Ilaria Salis i måndags leddes in i en domstol i Budapest, fjättrad till händer och fötter och med en kedja fäst vid sitt handfängsel, väckt stor uppmärksamhet, skriver Ansa.

Salis greps i Budapest i januari 2023 – anklagad för att ha misshandlat två deltagare i en nynazistisk demonstration. Själv nekar den 39-åriga grundskolläraren från staden Monza till anklagelserna – som kan leda till ett 11-årigt fängelsestraff.

Risk för diplomatisk kris

Enligt Carmen Giorgio, en av Salis tidigare cellkamrater, råder också mycket svåra förhållanden i det högsäkerhetsfängelse i Budapest där italienskan hålls fängslad.

– Råttor, duvor, vägglöss – och fångar som utsattes för misshandel. Allt det där fanns där inne, säger hon till La Repubblica.

ANNONS

Bilderna på Ilaria Salis är inte heller bara förstasidesstoff i de italienska dagstidningarna, utan har även utlöst en uppseglande diplomatisk kris mellan de båda länderna.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som under de senaste dagarna pressats hårt till att agera av landets oppositionen, ska också på onsdagen ha diskuterat Salis situation med sin ungerske motsvarighet Viktor Orbán under ett telefonsamtal, skriver AP.

Italiensk UD-kritik

Även inom Italiens regering har de ungerska myndigheternas hantering av fallet väckt kritik – och utrikesminister Antonio Tajani uppgav under tisdagen att Ungern "har gått för långt".

– Behandlingen är inte förenlig med våra juridiska principer, sade Tajani i en radiointervju med det italienska public service-bolaget Rai.

Under tisdagen kallades också Ungerns ambassadör till ett möte på det italienska utrikesdepartementet i Rom. Fallet riskerar även att leda till en minst sagt spänd stämning mellan Giorgia Meloni och Viktor Orbán under torsdagens extrainsatta EU-toppmöte kring Ukraina i Bryssel.

ANNONS