Experterna: Orange himmel förändrar ingenting i USA

En skyline försvunnen i orange rök – i veckan drabbades New York av historiskt förorenad luft på grund av omfattande bränder i Kanada.
Men experter tror inte att det kommer att leda till någon direkt förändring på politisk nivå i USA när det kommer till klimatförändringar.
– Personer till vänster är mer övertygade än någonsin om problemet, men till höger påverkas man inte av den här typen av händelse, säger Robert Stavins, professor vid Harvard.

ANNONS
|

Under flera dagar låg en tung, orange rök över New York City och dolde nästan helt stadens välkända skyline, ikoniska landmärken som Empire State Building gick knappt att se. Enligt ett index som mäter förorenad luft, och där 100 betyder dålig luft och 500 är maxnivå, kom New York upp på över 300 – att jämföra med exempelvis Jakarta, en av världens mest förorenade städer, som befunnit sig på en nivå runt 150.

Nivåerna i New York var historiska och blev en stor nyhet. Invånarna, som under ett par dagar andades in den sämsta luften i världen, uppmanades att stanna inne om möjligt och en miljon munskydd av typen N95 delades ut. Många upplevde symptom såsom huvudvärk, illamående och andningsbesvär. Men är det smogfyllda New York en väckarklocka?

ANNONS
Robert Stavins, professor vid Center of Environmental Economics på Harvard University.
Robert Stavins, professor vid Center of Environmental Economics på Harvard University. Bild: Harvard University

– Det kommer inte att ske något större skifte i opinionen, för politiken kring klimatförändringar är otroligt polariserad i USA. Som ett resultat av New York-luften i veckan kan det ske en liten förändring på en gräsrotsnivå hos de som är mitten-höger och bor i området, de kanske blir mindre skeptiska till klimatförändringar än förut. Men i Washington DC blir insatser kring klimatförändringarna lidande på grund av den starka polariseringen i USA:s politik, säger Robert Stavins, professor vid Center of Environmental Economics, Harvard University.

Sätter press på Joe Biden

Högprofilerade demokrater som Alexandra Ocasio-Cortez och Bernie Sanders har i veckan varit ute i sociala medier och satt press på Biden-administrationen att göra mer – kommer det att ske?

– Nej, så kommer verkligen inte att vara fallet. I kongressen kommer det inte att göra någon skillnad. Biden-administrationen har redan lyckats få igenom största möjliga klimat-policy i och med Structure Act och Inflation Reduction Act. Det är inte möjligt för dem att gå längre, säger Robert Stavins.

Amy Jaffe är energi- och klimatexpert vid New York University School of Professional Studies.

– Delstaten New York har varit särskilt proaktiv när det gäller klimatförändringar, när det kommer till att exempelvis stödja ”cleantech” och få igenom strikta regleringar. Man försöker till exempel få färre att ta med bilen in till stan. Veckans dåliga luft visar människor vad konsekvenserna skulle bli om vi inte mobiliserar tillräckligt snabbt. I New York finns ju redan avgaser och luftföroreningar, och röken från Kanada lade sig på det, så det kan övertyga fler om att New York behöver bli mer aggressivt när det gäller att reducera trafik, säger hon.

ANNONS
Amy Jaffe är energi- och klimatexpert vid New York University School of Professional Studies.
Amy Jaffe är energi- och klimatexpert vid New York University School of Professional Studies. Bild: Pressbild

New York har dålig luft i några dagar och det blir en världsnyhet, samtidigt lever människor i städer som Jakarta och New Delhi med det här problemet varje dag. Vad tänker du om det?

– Det finns luftföroreningar i USA, det är inte så illa som i Peking eller Mumbai, men Los Angeles har haft stora problem med detta. Delstaten Kalifornien har gjort mycket för att möta detta, och faktum är att USA ligger före många andra länder. När vi åker till Climate Change Conference i november handlar det mycket om att ha en dialog med länder som till exempel Indien om att de borde möta samma mål som vi i USA och Europa. Deras luft blir inte en nyhet eftersom deras regeringar inte gör tillräckligt. Det som hände New York i veckan blir däremot en nyhet eftersom vi redan gör otroligt mycket för att tackla luftföroreningar, säger Amy Jaffe.

Sumi Mehta är vicepresident för avdelningen för miljö, klimat och urban hälsa vid Vital Strategies, en global hälsoorganisation.

Sumi Mehta är vicepresident för avdelningen för miljö, klimat och urban hälsa vid Vital Strategies.
Sumi Mehta är vicepresident för avdelningen för miljö, klimat och urban hälsa vid Vital Strategies. Bild: Pressbild

– Jag tror att många blev chockade över att det här hände in New York, men det här pågår regelbundet i städer runtom i världen. På en del platser har man tyvärr blivit van vid luftföroreningar, så jag hoppas att fler får upp ögonen för det här problemet nu, säger hon.

ANNONS

”Folk i New York plötsligt blev oroliga”

Enligt Sumi Mehta krävs större samarbeten mellan olika regioner och nationer.

– New York har haft ett imponerande momentum när det gäller att förbättra luftkvaliteten de senaste åren, till exempel mäter man och kommunicerar luftkvalitet till sina invånare. Men arbetet för att förbättra kan elimineras fort om föroreningar kommer dit från andra platser, som nu.

Tror du att fler blivit medvetna om luftföroreningar efter veckans händelser?

– Det tror jag absolut. Man ser att folk i New York plötsligt blev oroliga när de för första gången kunde känna och se röken i luften. Det gör att många vill veta mer. Varje år dör sju miljoner människor på grund av luftföroreningar och vi måste accelerera processen mot bättre luftkvalitet runtom i världen.

LÄS MER:Brandrök från Kanada drar in över New York

LÄS MER:Brandrök ger luftvarning för miljoner amerikaner

LÄS MER:Omvärldsquiz vecka 23: 7 frågor om veckan som gått

ANNONS