Expert varnar: Storbritannien går in i riskfylld period med stor sårbarhet

Storbritannien går som före detta medlem av EU in i en period med väldigt hög risk och stor sårbarhet. Det säger Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till GP.

ANNONS
|

Från midnatt förväntas britterna under en övergångsperiod fram till slutet av året att leva efter EU:s regelverk och fullfölja sina ekonomiska åtaganden, men får inget politiskt inflytande. Att under dessa elva månader hinna förhandla fram heltäckande avtal för den framtida relationen håller Björn Fägersten för uteslutet:

Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Bild: UI

– Någon form av överenskommelse når man säkert fram till, men ingen som på något sätt kompenserar för det man förlorar och alla de delarna som täcks av ett medlemskap. Mycket kommer antingen att hänga i luften, eller vara mycket mindre ingående. Samarbetet får styrk.

– Vissa av frågorna ska godkännas i nationella parlament. Tanken är att man ska vara färdiga innan övergångsperioden är slut, men då måste man vara färdig med förhandlingarna tidigt under hösten för att hinna få dem godkända. Det är ingen som tror att man ska hinna få heltäckande avtal på alla områden på den korta tiden.

ANNONS

Första risken:

För Storbritannien ökar nu riskerna och sårbarheten, enligt Björn Fägersten:

– Det är en förnedrande fas genom att britterna inte kommer att vara medlemmar i EU, men har åtagit sig att agera som en medlem utan att få rösta. Det är naturligtvis svårsålt hemma i Storbritannien. Det är möjligt att det blir politiskt ohållbart eftersom det inte är vad folk som röstade för brexit hade förväntat sig.

Andra risken:

Den andra aspekten är att Storbritannien blir extremt sårbart för yttre påverkan:

– Om till exempel Donald Trump i upptakten till presidentvalet i USA väljer att införa tullar på 25 procent på vissa europeiska varor men "våra vänner Storbritannien undantas för de har valt att lämna EU". Då hamnar britterna i en väldigt svår sits eftersom de i överenskommelsen med EU lovat att agera solidariskt som om de vore medlemmar. Då kanske London säger att det kan vi inte göra något åt för det är USA som har valt att agera så här. Då svarar Bryssel att avtalet är brutet och övergångsfasen avslutas.

Tredje risken:

Den tredje faran är, enligt Björn Fägersten, att Storbritannien befinner sig i ett extremt svårt läge geopolitiskt:

– Brexit hade varit svårt även under vackert väder. Men nu ser vi en uppseglande stormaktskonflikt som rör sig inom just handel, innovation och tekniköverföring. Och Storbritannien har inte råd att gå för långt från USA. De vill ha ett bra handelsavtal med amerikanerna och är kanske ännu mer beroende av dem än vad de var tidigare när de var med i EU.

ANNONS

– Samtidigt har de inte råd att göra sig till fiende med Kina. De behöver goda relationer där också om de ska ta sig igenom det här med en god ekonomi. Frågan kring 5G-utbyggnad med hjälp av kinesiska företaget Huawei är en bra illustration till det. Britterna har slingrat sig fram och tillbaka och till slut fastnat för en kompromisslösning som inte gör alla alltför arga, hoppas de. Det tror jag är signifikant för framtiden. Storbritannien kommer att ha det kämpigt.

Det påverkar Europa också:

– Vi vill gärna ha med Storbritannien i världspolitiken på vår sida. Men risken är att britterna kommer att ha fullt upp med att förhålla sig till olika maktspelare i världen för att säkra sina olika avtal. Då riskerar Storbritannien att flyta bort lite från Europa i den storpolitiska positioneringen.

ANNONS