Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.

Expert: USA attackerade ryssar medvetet

Antalet ryska legosoldater som dödades och skadades i ett USA-lett angrepp i Syrien för ett par veckor sedan tycks kunna räknas i hundratal. USA utförde attacken med full medvetenhet om vilka som var målet och som ett sätt att stoppa en rysk militär framgångsvåg som pågått i fyra år, anser en expert.

ANNONS
|

- Det är den berömda röda linjen i marken som USA drar, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till TT.

Den USA-ledda alliansen anföll natten mot den 8 februari regimtrogna trupper med stridsflyg och artilleri i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien.

Gradvis började uppgifter sippra ut om att många ryssar, legosoldater som arbetade för den privata säkerhetsfirman Wagner, dödats och skadats. Först nekade Moskva i sten men har stegvis tvingats medge förluster. Nu har Ryssland sträckt sig till att säga att flera tiotal ryssar och medborgare från tidigare Sovjetstater dödades, men andra uppgifter talar om över 100 döda och ett par hundra skadade.

ANNONS

"Rond två av Krim"

Agrell drar paralleller med annekteringen av Krimhalvön i östra Ukraina våren 2014. Då skickade Moskva in förband som officiellt inte var rysk militär personal. Omvärlden var handfallen eftersom det var maktmedel som inte formellt nådde upp till tröskeln för krig. Militärt sett blev det en stor framgång för Ryssland – och USA och Nato har fortsatt klia sig i huvudet över hur metodiken ska bemötas.

Ryssland använder exakt samma metod i Syrien, säger Agrell. Men i stället för framgång gav natten till den 8 februari något helt annat.

- Det här är rond två av Krim, kan man säga, där USA sätter ner foten och förmodligen högst medvetet gör det här för att visa för ryssarna vad som händer om de försöker använda sig av paramilitär makt mot aktörer eller områden som USA har definierat som strategiskt betydelsefulla, säger Agrell.

Militärsjukhus i Ryssland

TT: Du tror att Pentagon visste exakt vilka de attackerade?

- Ja, jag är övertygad om detta, och det har ju också en medveten symbolisk effekt som USA inte behöver understryka genom några offentliga uttalanden, svarar Agrell.

ANNONS

Och oavsett vem som betalar lönen, råder det ingen tvekan om att Wagnerpersonalen går dit försvarsdepartementet i Moskva vill att de ska gå, säger Agrell.

- Ja, och det är ju också självmarkerande i uppröjningsarbetet efter den här aktionen, eftersom alla de skadade skickades till militärsjukhus i Ryssland. Det är klart att det är en ryskstyrd operation.

"Tappat greppet"

Agrell noterar USA:s lågmäldhet i kommentarerna, liksom att Ryssland tvingats förnedra sig till att medge förluster. Nu är det Moskvas tur att stå handfallen.

- Det är verkligen slående. Ryssarna har för första gången sedan 2014 tappat greppet om en utveckling. De har tidigare gång på gång visat sig vara den överlägsna parten på propaganda och informationskrigföring – men här går det precis tvärtom, säger Agrell.

- Den ryska regimen har råkat ut för det som egentligen är det värsta för den, nämligen att tappa ansiktet och att tappa i sitt våldskapital – och jag tror att det har väldigt stor säkerhetspolitisk betydelse, fortsätter han.

ANNONS
TT

Bakgrund: Attack och motattack

Den USA-ledda alliansen anföll natten mot den 8 februari regimtrogen milis med stridsflyg och artilleri i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor). Enligt källor inom USA:s militär dödades över 100 milismän, lojala mot Syriens regim. Efter hand har uppgifter om stora ryska förluster kommit.

Enligt amerikansk militär var anfallet ett svar på en omfattande "oprovocerad" attack mot den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF. Enligt det amerikanska centralkommandot fanns utländska militära rådgivare på plats när attacken utfördes mot SDF:s högkvarter i Dayr al-Zawr.

Den syriska regimtrogna milisen bestod enligt källor av en styrka på omkring 500 personer understödda av artilleri, stridsvagnar, robotsystem och granatkastare. De regimtrogna styrkorna försökte ta kontroll över oljerika landområden som av SDF befriats från terrorrörelsen IS, enligt samma källor.

ANNONS