De tre ländernas koordinerade beslut har ett tydligt symbolvärde, enligt Isabell Schierenbeck, professor vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Pressbild.
De tre ländernas koordinerade beslut har ett tydligt symbolvärde, enligt Isabell Schierenbeck, professor vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Pressbild. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Expert: Tydlig reaktion mot dödläge

När tre europeiska länder samtidigt erkänner Palestina är det en tydlig signal mot både Israel och Hamas, enligt Mellanösternexperten Isabell Schierenbeck.
– Man vill se en rörelse, säger hon till TT.

ANNONS

Norge, Spanien och Irland – även Belgien – har varit mer kritiska till situationen i Gaza än andra EU-länder, och också fått kritik för just detta från israeliskt håll, framhåller Isabell Schierenbeck, professor vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Hon tolkar även de tre ländernas erkännande av en palestinsk stat som en reaktion på att förhandlingarna mellan Israel och Hamas har gått i stå – igen.

– Det andra är att när diskussionen nu förs om framtiden för Gaza och när tvåstatslösningen nu är på bordet igen – den har ju inte diskuterats på åratal – så vill man markera att man stödjer tanken på en palestinsk stat vid sidan av den israeliska. Man sällar sig till många andra stater som redan erkänt Palestina av samma anledning.

ANNONS

Men får de tre tre ländernas beslut någon betydelse? Att de tar ett koordinerat beslut innebär ett tydligt symbolvärde, tycker hon, vilket också understryks av att Israel kallar hem diplomater.

– I nuläget försvårar det relationerna, men samtidigt sker detta under en extrem period. Saker kan förändras inom några år. Israel kan få en ny regering, man kan delvis få nya prioriteringar, och från den palestinska sidan kan man tänka sig att Fatah får en tydligare roll igen.

Fatah är det palestinska parti som delvis styr på Västbanken.

ANNONS