Anders Persson, expert på Mellanöstern, har svårt att se att Israel ska acceptera FN-resolutionen om vapenvila. Arkivbild.
Anders Persson, expert på Mellanöstern, har svårt att se att Israel ska acceptera FN-resolutionen om vapenvila. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Expert: Svårt att se att Israel accepterar

Udden i FN-resolutionen om vapenvila är riktad mot Israel och ökar den diplomatiska pressen på landet. Resolutionen kan också försvaga premiärminister Benjamin Netanyahus ställning, säger experter till TT.

ANNONS

FN:s säkerhetsråd godkände på måndagen en resolution som kräver vapenvila i Gaza. USA lade ner sin röst.

Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet, säger att det nu återstår att se hur Israel och Hamas svarar på resolutionen.

– Jag har svårt att se att Israel ska acceptera det här, åtminstone i närtid. Jag tror att det kommer att komma en massa arga kommentarer från Israels sida, säger han.

Det är också oklart hur Hamas ställer sig till resolutionen.

– Det som verkligen räknas är hur Hamas i Gaza kommer att ta emot det här. De har ju den yttersta talan.

ANNONS

Pressen ökar

Anders Persson säger att det inte alls är säkert att någon av parterna kommer att följa det här på marken.

– Även om en sida skulle göra det och den andra fortsätter att skjuta, kommer man då att hålla en ensidig vapenvila under beskjutning?

Enligt honom är det inte någon tvekan om att resolutionen ökar den diplomatiska pressen på framför allt Israel.

– Låt säga att Israel skulle bryta mot det här på ett flagrant sätt, till exempel med en markinvasion av Rafah. Då tror jag Israel kan stå inför, inte bitande sanktioner men åtminstone initiala sanktioner vilket är väldigt signifikant.

Till en början tror Anders Persson att stora delar av israelerna kommer att sluta upp kring Benjamin Netanyahu.

– Man kommer att tycka att FN är anti-israeliskt. Men på sikt tror jag att det kan försvaga hans ställning och öppna upp ett bredare politiskt samtal i Israel.

En signal

Resolutionen om vapenvila är en signal till att det inte går att blunda för den humanitära katastrofen i Gaza, säger Isabell Schierenbeck, Mellanösternforskare och professor vid Göteborgs universitet.

– Att amerikanarna vänt och inte lagt in sitt veto är kopplat till den humanitära situationen i Gaza som jag ser det, säger hon.

ANNONS

Att det här kommer under de pågående förhandlingarna är ett incitament till parterna att verkligen göra sitt yttersta och få till en vapenvila.

– Den här resolutionen innebär att man pressar parterna ytterligare, framför allt Israel med tanke på att det är USA som avstår och inte lägger in sitt veto.

Isabell Schierenbeck säger att resolutionen innebär att Benjamin Netanyahus position kan försvagas.

– Det gynnar dem som tycker att Netanyahu och hans allierade driver kriget fel.

ANNONS