Anders Persson. Arkivbild.
Anders Persson. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Expert: Ser konturer av en global konflikt

Risken att konflikten mellan Israel och Hamas sprider sig har ökat. Konflikten är redan etablerad på regional nivå och kan i värsta fall växa ännu mer, enligt statsvetaren och Israelexperten Anders Persson.
– Vi ser konturerna till olika block i en global konflikt.

ANNONS
|

Israeliska styrkor har gått in i Gaza för att göra slut på terrorstämplade Hamas. Men för varje steg de israeliska soldaterna tar där ökar risken för att den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon gör allvar av sina hot – och kliver in i kriget på Hamas sida.

Det kan i sin tur sätta i gång en händelsekedja som kan eskalera konflikten rejält, enligt Anders Persson.

Han är Israelexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

– Ju mer konflikten mellan Hizbollah och Israel utökas och utvidgas, desto större är risken för att Iran blir direkt inblandat – att Israel attackerar Iran direkt. Det kan i sin tur trigga en lång rad svar, säger han.

ANNONS

Iran är enligt Persson redan "totalt insnöade" i konflikten. En konflikt som redan pågår på fyra aktiva "fronter", som han kallar det, utöver striderna i Gaza.

USA redan på plats

Det är dels de ännu begränsade striderna mot Libanon och Syrien. Det är problemen med den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som misstänks ha avlossat kryssningsrobotar i riktning mot Israel.

Men han räknar också in situationen på Västbanken, där över 100 palestinier dödats av israelisk militär och bosättare sedan Hamas terrorattack den 7 oktober.

Hur Iran agerar är avgörande, säger Persson. De kan i sin tur få med sig grupper i Irak och Syrien.

– Det är inte givet att Iran kommer att svara med att attackera Israel. Jag kan tänka mig att de attackerar amerikanska militärbaser i stället, säger Persson.

USA har redan ett hangarfartyg på plats i östra Medelhavet och ett till på väg dit, för att avskräcka Hizbollah och Iran.

– Frågan är vad amerikanerna gör om den fronten öppnas upp och blir ett regelrätt krig. Kommer de då att hjälpa Israel att bomba mål i Libanon, till exempel? Jag utesluter i nuläget att de kommer sätta dit marktrupper, säger han.

Mardrömsscenario

Men redan nu går det att skönja konturerna av en global konflikt "i ett mardrömsscenario".

ANNONS

– Vad kommer Ryssland att svara då? Ryssland är väldigt nära allierat med Iran. Drar man en cirkel till kan man fundera på vad Kina kommer göra, säger Anders Persson.

Samtidigt, tillägger han, finns det en intressekonflikt från Irans sida vad gäller Hizbollah och dess arsenal med över 100 000 raketer.

– Å ena sidan är arsenalen uppbyggd för att genom avskräckning mot USA och Israel skydda Irans kärnkraftsprogram och misstänkta kärnvapenprogram. Bränner man av det försvinner hela kapaciteten, som byggts upp under årtionden. Å andra sidan ska det vägas mot ett annat intresse: att förgöra Israel, säger han.

– Vilket intresse som väger tyngst är i nuläget oklart.

Lovat för mycket

Anders Persson räknar antalet potentiella, men i nuläget inaktiva, "fronter" för Israel att hantera till sex – inklusive inhemska oroligheter.

Han säger att det finns stora frågetecken för hur Israels militär skulle klara av en eskalerad konflikt med flera stridande parter i regelrätta krig. Inte minst försvåras det av att Israels regering satt höga mål om att eliminera Hamas.

– Man brukar säga att Israel har kapacitet att strida på flera fronter, att det gjorde man 1967 och 1973. Men det var länge sedan. Jag är rädd för att Israels ledare lovat sig själva och sin befolkning alldeles för mycket.

ANNONS
En av de motparter Israel har i ett befarat storkrig, Irans högste ledare Ali Khamenei, här tillsammans med toppmilitärer vid en ceremoni i Teheran tidigare i oktober.
En av de motparter Israel har i ett befarat storkrig, Irans högste ledare Ali Khamenei, här tillsammans med toppmilitärer vid en ceremoni i Teheran tidigare i oktober. Bild: Irans högste ledares stab via AP/TT

Bakgrund: Attacker och krig

Lördagen den 7 oktober genomförde den palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Över 200 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Vårdmyndigheter som styrs av Hamas i Gaza uppger att över 8 300 palestinier har konstaterats döda där. Samtidigt har över 110 palestinier mist livet i våld på Västbanken sedan krigets utbrott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS