Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Expert: Högt tonläge kan gynna Putin

Ukrainas trupper är i hög beredskap efter tvisten med Ryssland om påstådda sabotageförsök mot Krim. Putin vill undvika ett storskaligt krig – men kan utnyttja spänningarna, enligt en Rysslandexpert.

ANNONS
|

Moskvas och Kievs relation var redan körd i botten – men efter de senaste dagarna har den möjligtvis börjat borra sig genom golvplankorna. Under torsdagen sammanträder FN:s säkerhetsråd för att diskutera den ökade spänningen, på Ukrainas begäran, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin anklagar Ukraina för att ha försökt genomföra sabotageaktioner i Krim, som Ryssland annekterade från Ukraina för drygt två år sedan.

"Fantasierna är endast ett svepskäl för att utfärda militära hot mot Ukraina", säger Ukrainas president Petro Porosjenko i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Porosjenko har försatt alla militära styrkor nära Krim och i den oroliga Donbassregionen i högsta stridsberedskap. Ukraina genomför även militärövningar i de södra delarna av landet sedan i onsdags, enligt en talesperson för militärledningen, skriver Reuters.

ANNONS

Ryska förstärkningar

Putin har varnat för att de två ryssar som påstås ha dödats när sabotageförsöken slogs tillbaka kommer att få konsekvenser. Efter ett möte mellan Putin och det nationella säkerhetsrådet förklarade regeringen i Kreml att den överväger att förstärka bevakningen av Ukrainas land- och havsgräns. Ukrainas gränsvakt uppger att Ryssland har skickat bättre utrustade militära enheter till gränsen mot Ukraina under de senaste dagarna.

- Trupperna kommer med modernare utrustning, och det finns luftburna enheter, säger Oleh Slobodjan, talesperson för gränsvakterna, till Reuters.

Kan utnyttja situation

Två privatpersoner som bor nära gränsen mellan Krim och Ukraina bekräftar att Ryssland har skickat fler trupper till området, enligt AFP.

Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, förklarar att tonen mot Ukraina är den hårdaste sedan Ryssland annekterade Krim från Ukraina för drygt två år sedan. Vladimir Putin vill förmodligen undvika en ytterligare militär aggression mot Ukraina, men kan däremot utnyttja de ökade spänningarna inför det ryska parlamentsvalet i september, och för att övertyga EU-länder om att lätta på sanktionerna mot Ryssland.

- Regeringen är angelägen om att valet ska genomföras utan protester och andra missnöjesyttringar, man vill markera att folk ska hålla sig lugna. Vad gäller utrikespolitiken kan man se att Ryssland framställer Ukraina som en bov i dramat, det kan då uppfattas i väst som att Ukraina inte är en pålitlig stat, säger Gudrun Persson till TT.

ANNONS

ANNONS