Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.

Expert: Försöker äta kakan och ha den kvar

Carles Puigdemont hade riskerat mycket med en direkt självständighetsförklaring. Nu skjuter han beslutet på framtiden och försöker blidka sina egna väljare men börjar också förhandla med Spanien.

ANNONS
|

Strategin från Katalonien är densamma som förut efter att regionpresidenten Carles Puigdemont skjutit beslutet om självständighet på framtiden, sagt sig vilja ha dialog med Spanien, men också stått fast vid att resultatet från folkomröstningen består, enligt Bremberg som är statsvetare vid Utrikespolitiska institutet.

Tryck från flera håll

- Beslutet är en produkt av det tryck som den katalanska regeringen varit utsatt för de senaste dagarna. Å ena sidan behöver man blidka sina anhängare och väljare, och samtidigt står det klart att självständighetens legitimitet i omvärldens ögon är obefintlig. Den finns inte från EU eller något europeiskt land, säger Niklas Bremberg och fortsätter:

ANNONS

- En väldigt tydlig självständighetsförklaring hade fått ett ganska hårt svar från Madrid.

Puigdemont har försökt bolla tillbaka bollen till Madrid och nu krävs att den spanska regeringen svarar med "takt och känsla", enligt Bremberg. Samtidigt kan Spanien hävda att Puigdemont inte sade någonting under sitt tal i det regionala parlamentet i Barcelona.

- Spanien kan säga att lika lite som det var en folkomröstning så var det här en självständighetsförklaring. De kan säga att det inte finns något att förhandla om.

Förhandling kan pågå

Samtidigt går det inte att utesluta att någon typ av förhandling pågår, menar Niklas Bremberg.

Göran von Sydow, expert vid Svenska institutet för europapolitiska studier, tolkar talet som att Puigdemont försöker vinna tid. Vad som blir Spaniens reaktion i morgon är dock högst ovisst.

- Det har varit en del reaktioner som överraskat eftersom konflikten eskalerat där man utifrån förväntat sig att den ska trappas ner, säger Göran von Sydow.

ANNONS
TT

ANNONS