Pakistans förre premiärminister Imran Khan. Arkivbild.
Pakistans förre premiärminister Imran Khan. Arkivbild. Bild: K M Chaudary/AP/TT

Exledare Khan släpps – men frias inte

Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan kommer under onsdagen att släppas från det fängelse där han suttit sedan början av augusti, dömd för mutbrott.

ANNONS
|

Landets appellationsdomstol har upphävt det treåriga straffet och Khan kan mot en mindre borgenssumma lämna Attock-fängelset i Punjab.

Själva domen har dock inte hävts, vilket innebär att Khan, numera ledare för oppositionen, enligt lag ännu inte kan ställa upp i höstens val. Ett utslag om domen ska komma "senare".

Den tidigare cricketstjärnan Khan kan dock inte andas ut helt. Att han hålls kvar i fängelset ett dygn efter beskedet kommer av att en annan domstol vill hålla förhör i ett fall där han misstänks för att ha avslöjat hemligstämplade dokument under ett kampanjmöte i fjol.

70-åringens talesperson Zulfiqar Bukhari säger i ett uttalande att han hoppas att "inga olyckor inträffar och att Imran Khan inte grips på nytt".

ANNONS

Situationen har varit turbulent i landet sedan Khan i april i fjol avsattes genom en misstroendeomröstning sedan han kommit på kant med det mäktiga militäretablissemanget.

När han greps i maj i år i huvudstaden Islamabad ledde det till våldsamma protester där närmare 1 000 personer frihetsberövades och flera personer dödades.

ANNONS