Rohingyer i ett flyktingläger i Kutupalong i Bangladesh under en översvämning i juli 2021.
Rohingyer i ett flyktingläger i Kutupalong i Bangladesh under en översvämning i juli 2021. Bild: Shafiqur Rahman/AP/TT

Evakueringar inför jättecyklonen Mocha

Den kraftigaste cyklonen på över 15 år är på väg mot Bangladesh och grannlandet Myanmar och väntas slå till på söndag. Rohingyer som flytt till Bangladesh och bor i tillfälliga hus fruktar för sina liv.

ANNONS
|

Stormen väntas passera i området vid gränsen till Myanmar och i närheten av flyktinglägen i Bangladesh, som huserar runt en miljon människor.

– Vi bor i hus gjorda av presenningar och bambu, säger flyktingen Enam Ahmed, som bor i ett läger nära staden Teknaf.

– Vi är rädda. Vi vet inte om vi kommer att få skydd. Vi har panik.

Myndigheter i Bangladesh har förbjudit flyktingar från att bygga permanenta hus, av rädsla för att de ska etablera sig i Bangladesh i stället för att återvända till Myanmar varifrån de flytt. Flyktingar från "riskområden" har evakuerats och alla kyrkor, kontor och utbildningslokaler i lägren ska användas som skydd mot stormen, enligt myndigheterna. Biträdande flyktingkommissionären säger dock till AFP att "alla rohingyer i lägren är i fara".

ANNONS

Runt 1 000 personer har även flytt semesterön Saint Martin i Bengaliska viken, som ligger i Mochas väg.

Meteorologer i Dhaka klassar stormen som "väldigt allvarlig" medan deras kolleger i Indien beskriver den som "extremt allvarlig".

– Cyklonen Mocha är den kraftigaste stormen sedan cyklonen Sidr, säger Azizur Rahman, chef vid Bangladeshs meteorologiska myndighet.

Sidr slog mot Bangladeshs södra kust i november 2007. Över 3 000 människor dog och stormen orsakade skador för tiotals miljarder kronor.

ANNONS