Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike. Arkivbild.
Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike. Arkivbild. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Europaröst för terrorklassning av Iranmilitär

ANNONS

Europaparlamentet röstade på onsdagen för ett förslag om att sätta upp Irans islamiska revolutionsgarde på unionens terrorlista.

Som motivering förs fram att revolutionsgardet "genomför terroristaktioner, ingår i förtrycket av demonstranter i Iran samt förmedlar drönare till Ryssland."

Irans mäktiga militära organisation har redan terrorstämplats av bland annat USA.

Omröstningen i Europaparlamentet innebär inte att EU per automatik antar parlamentets beslut. Men en terrorklassning av militärorganisationen har redan diskuterats i flera av EU-ländernas huvudstäder och lär tas upp när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel nästa vecka. Då ska EU också ta ställning till eventuella nya sanktioner mot Iran.

Islamiska revolutionsgardet grundades 1979 har en mäktig roll i Iran. Den har också varit närvarande i den iranska regimens hårda tillslag mot regimkritiska demonstranter efter Mahsa Aminis död i september, sedan hon gripits av Irans moralpolis.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS