EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i EU-parlamentet i Bryssel.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i EU-parlamentet i Bryssel.

EU varnar för brittisk "no deal"

Den 12 april är fortsatt det avgörande datumet för Storbritanniens brexitplaner, betonar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en debatt i EU-parlamentet. Statsminister Stefan Löfven ger för sin del en försiktig tumme upp för en tullunion.

ANNONS
|

- Om underhuset inte har bestämt sig före det datumet kommer ingen förlängning att vara möjlig. Ett avtalslöst utträde den 12 april har blivit allt mer troligt, säger Juncker i onsdagens debatt.

EU:s stats- och regeringschefer har kallats in till ett extra EU-toppmöte den 10 april med anledning av brexitläget. Samtidigt åker EU:s chefsförhandlare Michel Barnier runt i EU-länderna för att diskutera situationen. Bland annat kommer Barnier till Stockholm för att träffa Löfven (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S) under torsdagen.

ANNONS

Löfven är försiktigt hoppfull om de samtal som ska hållas mellan Storbritanniens regering och oppositionen för att hitta en lösning. Labour hoppas bland annat på en tullunion, som inte Löfven har något emot.

- Att underlätta handeln överlag, även i en situation när Storbritannien inte är med i EU, är något vi ska titta seriöst på. Men de måste ju själva först bestämma vad de vill, säger Löfven efter att ha hållit tal i Bryssel på onsdagen.

Det brittiska utträdet innebär att en av Sveriges närmaste samarbetspartner i EU försvinner. Löfven ser dock andra likasinnade att hålla ihop med, exempelvis övriga Norden, de baltiska länderna, Irland och Nederländerna.

- Det är synd att Storbritannien lämnar, men det är inte så att vi lämnas ensamt. Då stärker man andra konstellationer och hittar nya, säger statsministern.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS