Moldaviens president Maia Sandu på en givarkonferens i Paris.
Moldaviens president Maia Sandu på en givarkonferens i Paris. Bild: Yoan Valat/AP/TT

EU utlovar stöd till utsatt Moldavien

Den tidigare Sovjetrepubliken Moldavien söker stöd från västländer inför en stundande energikris. Och ekonomisk hjälp utlovades under en givarkonferens i Paris på måndagen.

ANNONS
|

Mötet ses som en del av Moldaviens framtida inriktning med närmare kontakter med EU snarare än de traditionella kontakterna med Moskva. Men behovet av ekonomiskt stöd är akut enligt president Maia Sandu:

– Vi står inför en dramatisk energikris, en krympande ekonomi och hög inflation på runt 35 procent.

Landet lider svårt av konsekvenser av det ryska invasionskriget i Ukraina; en allt större del av befolkningen är numera för en västlig kursändring.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade att över 100 miljoner euro, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, hade utlovats vid givarkonferensen, där Tyskland och Rumänien var medarrangörer.

– Vi kommer att stå sida vid sida med Moldavien – inte bara denna svåra vinter utan också när landet färdas på vägen mot ett EU-medlemskap, sade Rumäniens utrikesminister Bogdan Aurescu vid mötet.

ANNONS

Rumänien uppges ha stått för upp emot 90 procent av Moldaviens elbehov den senaste månaden.

Tidigare i november utlovade EU ett extrastöd på över 200 miljoner euro till Moldavien, och ytterligare utfästelser om omfattande bidrag och stöd har gjorts vid flera tidigare givarkonferenser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS