'Korvkriget' mellan EU och Storbritannien om vissa leveranser till Nordirland får en frist på tre månader meddelar parterna. Arkivbild på korvar i Sverige.
"Korvkriget" mellan EU och Storbritannien om vissa leveranser till Nordirland får en frist på tre månader meddelar parterna. Arkivbild på korvar i Sverige. Bild: Fredrik Sandberg / TT

EU: Tre månaders frist i "korvkriget"

ANNONS

Hotet om ett "korvkrig" mellan Storbritannien och EU har tillfälligt avvärjts sedan båda sidor enats om en frist på tre månader för leveranser av "vissa köttprodukter" från Storbritannien till Nordirland.

Den brittiske brexitministern David Frost kallar onsdagens besked för en "förnuftig förlängning" och ett "positivt första steg". Men han understryker samtidigt att det fortfarande behövs en permanent lösning för post brexit-handel med Nordirland.

– Nordirland är en integrerad del av Storbritannien och dess konsumenter borde ha möjlighet att nyttja de produkter som de i åratal har köpt från Storbritannien, säger Frost.

Bråket med det köttiga namnet "sausage war" mellan EU, Storbritannien och Nordirland har handlat om hur brexitavtalet påverkar skattesatser för leveranser av varor, till exempel korv.

ANNONS
ANNONS