Martin Selmayr – här på en bild från 2018 – tillhörde de mäktigaste tjänstemännen i Bryssel under sin tid som stabschef och generalsekreterare under förre kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Arkivfoto.
Martin Selmayr – här på en bild från 2018 – tillhörde de mäktigaste tjänstemännen i Bryssel under sin tid som stabschef och generalsekreterare under förre kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU-topp: Österrikiska "blodspengar" till Putin

Ett EU-uttalande om "blodspengar" till Ryssland väcker ilska i Österrike. Köp en enkelbiljett hem, fräser ytterhögern till EU:s högsta sändebud i alplandet.

ANNONS
|

Tyske EU-tjänstemannen Martin Selmayr var flitigt omstridd under sina år som stabschef och "grå eminens" hos Jean-Claude Juncker, som var ordförande i EU-kommissionen åren 2014 till 2019.

Nu är Selmayr i rejält blåsväder igen, efter oväntat frispråkiga ord vid ett framträdande i onsdags i Wien, där han numera är chef för kommissionens lokala kontor.

Selmayr är kritisk mot att Österrike fortfarande förlitar sig på gas från Ryssland, trots kriget i Ukraina. Han ifrågasatte varför inte österrikarna protesterar.

– Det överraskar mig, för blodspengar skickas till Ryssland varje dag med gasnotan, sade Selmayr enligt nyhetssajten Politico Europe.

Österrikes regering har reagerat skarpt och kallat upp Selmayr till utrikesdepartementet. En företrädare för ytterhögerpartiet FPÖ manar Selmayr att köpa en "enkelbiljett hem".

ANNONS

Även EU-kommissionen är kritisk och har "omedelbart" krävt en förklaring från Selmayr.

"Kommissionen distanserar sig från de beklagliga och olämpliga uttalanden som gjorts", hälsar taleskvinnan Dana Spinant i ett uttalande, enligt AFP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS