Frankrikes president leder på lördagen ett försvarsmöte med anledning av militärkuppen i Niger. Arkivbild.
Frankrikes president leder på lördagen ett försvarsmöte med anledning av militärkuppen i Niger. Arkivbild. Bild: Christophe Ena/AP/TT

EU stoppar allt stöd till Niger

Frankrikes president Emmanuel Macron ska i dag leda ett försvarsmöte med anledning av militärkuppen i Niger, uppger presidentpalatset.
EU stoppar allt finansiellt stöd till landet.

ANNONS

Den tidigare kolonialmakten Frankrike har omkring 1 500 soldater i Niger, som är en av landets sista allierade i Sahelregionen efter att franska styrkor tvingades dra sig ur grannlandet Mali.

Macron har i starka ordalag fördömt kuppmakarna för att de störtat den demokratiskt valde presidenten Mohamed Bazoum.

EU och USA fördömer

EU drar, med omedelbar verkan, in allt finansiellt stöd till Niger och stoppar allt säkerhetsarbete. EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver i ett uttalande att EU inte erkänner kuppmakarna.

I fredags sade USA:s utrikesminister Antony Blinken, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet, att landets stöd till den avsatte presidenten Mohamed Bazoum står fast. Han varnade också kuppmakarna för att deras handlingar gör att "hundratals miljoner dollar i bistånd" är i farozonen.

ANNONS

Även Afrikanska unionen fördömer kuppmakarna och kräver att soldaterna omedelbart "drar sig tillbaka till sina förläggningar" att den konstitutionella ordningen återställs.

Kuppmakare: Behov av kursändring

Det var sent i onsdags som en grupp uniformerade militärer meddelade att de avsatt Nigers demokratiskt valda president Mohamed Bazoum, som hålls frihetsberövad i sitt residens.

På fredagen trädde armégeneralen Abdourahamane Tchiani fram i statlig tv. Där beskrevs han som ledare för "Det nationella rådet för hemlandets beskydd", den grupp kuppmakare som nu säger sig ha makten i Niger.

I tv-sändningen säger Tchiani att man gripit in eftersom landet hade behov av en kursändring. Han uppmanar "vänner till Niger att förstå den specifika situationen i vårt land för att ge det allt stöd för att det ska kunna möta utmaningarna".

Både FN och EU kräver att Nigers president "omedelbart friges" av militären, vars högsta ledning har deklarerat att de ställer sig bakom ett maktövertagande.

Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS