David Sassoli avled på ett sjukhus i Italien, natten mot tisdag.
David Sassoli avled på ett sjukhus i Italien, natten mot tisdag. Bild: Julien Warnand

EU-parlamentets talman David Sassoli har avlidit

Europaparlamentets talman David Sassoli har avlidit, 65 år gammal. Sassoli somnade in på ett sjukhus i norra Italien, efter att ha varit svårt sjuk de senaste två veckorna.

ANNONS
|

Beskedet om talmannens bortgång bekräftas av presstalespersonen Roberto Cuillo. Via Twitter skriver han att Sassoli varit inlagd på sjukhus sedan den 26 december, på grund av komplikationer kopplat till ett nedsatt immunförsvar.

Presstalespersonen ber om att få återkomma om besked för begravningen vid ett senare tillfälle.

Mångårig parlamentsledamot

David Sassoli föddes i Florens, Italien, den 30 maj 1956. Talmannen erhöll en kandidatexamen i statsvetenskap efter studier vid stadens universitet, och inledde därefter en karriär som journalist i Rom. Han var tidvis en politisk redaktör för dagstidningen Il Giorno, något som kan ha varit startskottet för hans egen politiska bana.

ANNONS

År 2009 lämnade han journalistyrket och ställde upp som EU-kandidat under socialdemokratiska partiet PD:s flagg. Han var sedan dess parlamentsledamot fram till 2019, då han valdes till talman, en titel han höll fram till sin död.

David Sassoli blev 65 år gammal. Han lämnar efter sig sin fru och två barn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS