EU-parlamentet röstar för att svensk sexköpslag kan bli standard

EU-parlamentariker har på torsdagen ställt sig bakom ett förslag om att man ska arbeta för en gemensam strategi mot sexköp. Svenska ledamöter ser det här som ett steg närmre till att en sexköpslag som liknar den svenska snart kan införas i hela EU.

ANNONS
|

På torsdagen har Europaparlamentariker hållit en rådgivande omröstning i Strasbourg om EU-länderna ska införa en gemensam strategi för sexköp i Europa och man är nu ett steg närmare att en gemensam sexköpslag kan införas i EU.

I Sverige har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster sedan 20 år tillbaka, men som inte kriminaliserar de som säljer sexuella tjänster. Sedan dess har Norge, Island, Irland och Frankrike infört liknande lagar. Nu kan EU vara på gång med ett förbud av samma modell över hela unionen.

Under mötet i Strasbourg röstade 234 ja till förslaget, medan 175 röstade nej och 122 la ner sin röst. Att beslutet röstades igenom kommer innebära ett ökat tryck på EU-kommissionen att agera i frågan.

ANNONS

”En feministisk seger”

Flera av de svenska ledamöterna har varit starkt engagerade i att driva igenom resolutionen. Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk som är på plats i Strasbourg säger att det är en viktig diskussion som väckts.

– Det här är en feministisk seger för alla vi som vill sätta stopp för utnyttjandet av kvinnor, flickor, transpersoner och män i sexindustrin, säger Malin Björk.

Vänsterpartiets Malin Björk i EU-parlamentet.
Vänsterpartiets Malin Björk i EU-parlamentet. Bild: Fredrik Persson/TT

Hon säger att det ger en signal till de människor som är i industrin att de inte ska behöva bestraffas utan i stället få stöd.

– Men samtidigt ska de inte tveka det minsta i att flytta ansvaret och lägga det på de som faktiskt driver på utnyttjandet: nämligen köparna, torskarna och hallickarna.

Kan den här omröstningen komma att få några konkreta effekter?

– Genom att man lyfter frågan och tar ett starkt ställningstagande så har man satt det på dagordningen. Våra utländska kollegor har fått en skjuts till att kunna jobba med det här i sin nationella kontext. De har fått mer kunskap och de känner att det är en viktig kamp. Man kan inte låta köpandet av kvinnor som varor fortgå, säger Malin Björk.

– Det sänder även en stark signal till överlevare att vi står upp för deras rättigheter. Vi kommer inte att legitimera eller normalisera den här typen av utnyttjande.

ANNONS

SD röstade nej

Men kritiker menar att frågan inte är något som ska hanteras på EU-nivå. De flesta svenska ledamöterna stöttar initiativet, men SD har röstat nej till förslaget.

– Vi tycker inte att EU ska bestämma hur alla länder ska ha det, vi har olika kulturer i olika länder, därför röstar vi nej”, säger SD:s Johan Nissinen till SR.

LÄS MER:"Att bli våldtagen är inget jobb"

LÄS MER:Pappor och studenter – de är männen som köper sex

LÄS MER:Här tas flest sexköpare i Göteborg

ANNONS