Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.

EU-parlamentet livesänder Zuckerberg

EU-parlamentets utfrågning av Facebooks grundare Mark Zuckerberg på tisdagen kommer att direktsändas på webben. Fantastiska nyheter för EU-medborgare", kommenterar EU-parlamentets talman Antonio Tajani på Twitter.

ANNONS
|

Utfrågningen var till en börjad tänkt att hållas bakom lyckta dörrar, men sedan flera ledamöter uttryckt vrede över Facebooks ovilja till att visa transparens och även tryckt på för att den ska göras offentligt, har Zuckerberg gått med på att låta sig livesändas.

På Twitter meddelar Tajani att han har diskuterat frågan personligen med Facebookgrundaren. "Jag har glädjen att meddela att han accepterat förfrågan", skriver Tajani.

Bakgrunden till utfrågningen är skandalen kring Cambridge Analytica där 87 miljoner Facebookanvändares information delats. Tajani bjöd in Zuckerberg för att ge 2,7 miljoner drabbade EU-medborgare en förklaring.

ANNONS

Förhöret är det första sedan Zuckerberg frågades ut i USA:s kongress förra månaden. Han har sedan dess duckat förfrågningar från Storbritannien om att inställa sig inför brittiska ledamöter.

- EU-regeringar är fullt medvetna om att varje val numera är befläckat. Vi vill gå till botten med det här. Det är inte bara en fråga för Facebook, utan det handlar om urskillningslös dataprojektion, insamling och väljarmanipulation, säger den brittiske EU-parlamentarikern Claude Moraes, enligt Financial Times.

Utfrågningen i EU-parlamentet äger rum dagarna innan EU:s nya dataskyddsförordning, på engelska kallad GDPR (General Data Protection Regulation), träder i kraft, vilket ger extra symbolisk tyngd.

TT-AFP

ANNONS