Irlands premiärminister Simon Harris. Arkivbild.
Irlands premiärminister Simon Harris. Arkivbild. Bild: Harry Nakos/AP/TT

EU-länder närmar sig erkännande av Palestina

Fyra EU-länder närmar sig ett beslut om att inom kort erkänna Palestina som stat.
– Det finns inget fel tillfälle att göra det rätta, och det rätta just nu är att erkänna Palestina som stat, säger Irlands premiärminister Simon Harris.

ANNONS

Irland, Spanien, Malta och Slovenien meddelade i mars gemensamt att de var "redo att erkänna Palestina" så fort alla nödvändiga kriterier uppfyllts, och nu kommer flera signaler om att tidpunkten närmar sig.

Sloveniens regering skickade på torsdagen ett dekret i frågan till parlamentet, som ska godkänna ett erkännande, enligt premiärminister Robert Golob för att "så snart som möjligt få slut på illdåden som begås i Gaza".

Slovenien har som mål att ett erkännande ska komma före den 13 juni, men Golob säger enligt AFP att ett beslut kan antas tidigare än så.

I Irland säger Simon Harris på en presskonferens att han tidigare i veckan pratade med sin spanske kollega Pedro Sánchez och att de båda har en "tydlig plan" för vägen till ett erkännande.

ANNONS

De ska ha kommit överens om att inte gå ut med ett datum när ett erkännande skulle kunna äga rum. Enligt källor till irländska public service-bolaget RTE skulle det kunna ske den 21 maj.

– Tiden närmar sig för Irland att tillsammans med andra länder visa ledarskap så att vi kan närma oss en tvåstatslösning, säger Harris.

Sveriges erkännande av Palestina som självständigt land gjordes 2014, och är hittills den enda sådana markeringen som gjorts av ett EU-land.

Ett antal östliga EU-länder har också erkänt Palestina, men det gjordes i ett samlat östblocksinitiativ på 1980-talet, långt innan de blev EU-medlemmar. En vanlig linje numera i Europa är att ett sådant beslut bör fattas av EU som helhet.

ANNONS