EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen presenterade under onsdagen förslag på nya sanktioner i parlamentet.
EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen presenterade under onsdagen förslag på nya sanktioner i parlamentet. Bild: Christian Hartmann

EU-kommissionen föreslår nya sanktioner mot Ryssland

Förbud för ryska fartyg i europeiska hamnar, stopp av vägtransporter och importförbud för kol. Det är tre sanktioner som EU-kommissionen föreslår inför parlamentet i dag, onsdag.

ANNONS

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, föreslog ett antal nya sanktioner mot Ryssland i EU-parlamentet på onsdagsförmiddagen.

– För bara sju veckor sedan var Butja en trevlig och lugn förort i Kievs utkanter. Men förra veckan dödades mänskligheten själv i Butja. Den avrättades kallblodigt med händerna bundna bakom ryggen och en kula i huvudet, inledde hon sitt anförande.

Hon fortsatte:

– De kallar det befrielse, men vi kallar det krigsbrott. Vi måste verkligen ge det detta namn, säger hon och lägger vikt vid att förövarna måste betala.

EU-kommissionen föreslår nu en skärpning av sanktionerna mot Ryssland, som parlamentet kommer att rösta om på torsdagen. Sanktionerna är uppdelade i sex områden:

ANNONS
  • Importförbud på kol från Ryssland. Enligt kommissionens värt fyra miljarder euro per år och en viktig inkomst.
  • En transaktionsblockad mot fyra stora banker, bland dem VTB den andra största banken i Ryssland, för att försvaga det ryska finansiella systemet.
  • Förbud för ryska fartyg att anlöpa europeiska hamnar.
  • Förbud mot ryska och belarusiska vägtransporter för att begränsa rysk industris möjligheter att få tag på viktigt gods.
  • Import och exportförbud på flera områden, som avancerad teknik och utrustning. Men även kapa tillgång till allt från skaldjur till alkohol genom importförbud.
  • Ryska företag förbjuds delta i offentliga upphandlingar med EU:s medlemsländer.

Sanktionerna måste vara ”hårda och smarta”

Ordföranden lovar att detta inte är de sista sanktionerna som riktas mot Ryssland. Sanktionerna ska vara hårda och smarta, så de bara påverkar Ryssland, enligt Ursula von der Leyen.

– Europeiska skattebetalares pengar ska inte gå till Ryssland i någon form. Därför måste vi vara tuffa med åtgärderna, konsekventa med sanktionerna och trappa upp stegvis, säger hon.

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell Fontelles talade i parlamentet under förmiddagen om den senaste utvecklingen i Ukraina.

– Kriget mot Ukraina representerar ett viktigt läge. Europa måste vakna upp och inse att vi står inför en säkerhetskris som belyser ett energiberoende som vi var medvetna om. Men vi var inte medvetna om hur stort det var, säger han.

Han menar att EU nu måste isolera Ryssland, försvara grundläggande principer, men också se till så att världen inte delas upp som under Kalla kriget. Han pekar på att det är viktigt att kriget får ett slut – men inte på vilket sätt som helst.

– Det här kriget kan sluta med ett förstört land, stympat och med miljontals i människor exil och miljoner döda. Nej vi vill inte att kriget inte ska ta slut på det sättet och därför måste vi fortsätta stötta Ukraina.

ANNONS

Kommissionen fick kritik

Han tillägger att EU måste fortsätta stödja Ukraina med både vapen och pengar.

– Vi måste sluta kalla Zelenskyj hjälte och ge Ukraina mer vapen. Det är det som det ukrainska folket förväntar sig av oss.

Kommissionen och Europarådet fick dock senare i debatten både medhåll och mothugg. Bland de som var kritiska fanns vänstergruppens irländska parlamentariker Clare Daly som menade att EU:s lösning på kriget är mer krig och verkningslösa sanktioner som kommer drabba ryska befolkningen, även de som protesterar mot kriget, och européer i form av höga energipriser.

– Istället för att förespråka fred och agera för Europas, Ukrainas och ja, den ryska befolkningens bästa, så har Europa blivit ett vapen för Nato och det militära industrikomplexet, säger hon.

LÄS MER:Död och total förödelse i ukrainska Borodjanka

LÄS MER:Nytt stödpaket från USA till Ukraina

LÄS MER:Nordiskt möte på Nato

ANNONS