EU har godkänt ett franskt förslag om att förbjuda korta flighter som kan ersättas med tåg.
EU har godkänt ett franskt förslag om att förbjuda korta flighter som kan ersättas med tåg. Bild: Christophe Ena

EU godkänner franskt stopp för korta flighter

EU-kommissionen har godkänt Frankrikes plan på att förbjuda korta inrikesflygningar när det finns ett ordentligt tågalternativ. Men EU:s restriktioner gör att bara tre sträckor kommer att påverkas.

ANNONS
|

2021 röstade franska parlamentet om att förbjuda kortdistansflygningar inom landet om det finns ett tågalternativ som tar mindre än två och en halv timme. Enligt det ursprungliga förslaget skulle åtta rutter påverkas, men det krävde grönt ljus från Bryssel.

Nu har EU-kommissionen tagit ställning till det franska förslaget, rapporterar Politico. Kommissionen anser dock att förbudet bara kan fungera om det finns tåglinjer med flera avgångar per dag. Med det kravet så är det bara tre rutter från Paris-Orly som påverkas: till Lyon, Nantes och Bordeaux.

Enligt EU-beslutet har Frankrike rätt att införa förbudet om det inte ”stör konkurrensen mellan flygbolag, och är mer restriktiv än vad som är nödvändigt för att lösa problemet”

ANNONS

Minister: ”Jag är stolt”

Ytterligare tre rutter, från Paris Charles de Gaulle till Lyon och Rennes, kan bli aktuella om tågtrafiken byggs ut. Andra rutter ströks eftersom tågresan skulle bli längre än två och en halv timme.

– Det här är ett stort steg framåt och jag är stolt över att Frankrike är en pionjär på det här området, säger Frankrikes transportminister Clement Beaune, till Politico.

Enligt det ursprungliga förslaget, som togs fram av ett medborgarråd som har i uppdrag att ta fram förslag för att minska Frankrikes koldioxidutsläpp, skulle flighter ersättas om det fanns tåganslutningar som tog mindre än fyra timmar. Tidskravet skärptes efter invändningar från ett par franska regioner, samt det fransk-nederländska flygbolaget Air France-KLM.

LÄS MER:Klimataktivister lamslår Berlins flygplats

LÄS MER:Passagerare checkade in katt i flygbagaget

LÄS MER:EU vill tillåta samtal på flygplan

ANNONS