EU-kommissionen har lagt fram förslag för att öppna EU för resande. Arkivbild.
EU-kommissionen har lagt fram förslag för att öppna EU för resande. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

EU: Fullvaccinerade bör få resa fritt

Fullvaccinerad? Då kan du snart slippa karantän och krav på covidtest vid resor i Europa – om EU-kommissionen får som den vill.

ANNONS

Med hänvisning till det förbättrade smittoläget och ökande vaccinationstäckning lägger kommissionen nu fram flera förslag för att underlätta resandet inom unionen i sommar.

"De senaste veckorna har vi sett att antalet smittade fortsätter att minska, vilket visar framgångarna i vaccinationskampanjerna runtom i Europa", säger justitiekommissionär Didier Reynders i ett pressmeddelande.

Hälften har fått vaccin

"Vi vill säkerställa att vi kan ta steg mot att återöppna våra samhällen under de kommande veckorna på ett säkert och samordnat sätt", säger hälsokommissionär Stella Kyriakides i samma pressmeddelande.

Alla som är fullvaccinerade mot covid-19 bör efter två veckor undantas covidtest och karantän vid resor inom EU, föreslår EU-kommissionen.

ANNONS

– Det är den rimliga gränsen att föreslå eftersom det är efter den tiden som man anser att man har fullt skydd av vaccinet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtliga personer som ska resa måste dock ha ett giltigt EU-covidpass.

– Det måste finnas ett system som möjliggör kontroll av att man är vaccinerad, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Omkring hälften av alla vuxna i EU har fått en första dos vaccin.

Samma regler ska gälla personer som har genomgått en covid-19-infektion och fått en dos av ett tvådosvaccin.

Bara ett grönt område

Personer som har haft covid-19 ska också undantas från reglerna om covidtest och karantän under 180 dagar efter det att de testats positivt för sjukdomen.

Ett starkt avrådande utfärdas för resande från områden som har klassats som mörkröda – det vill säga har fler än 150 smittade per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Det gäller för närvarande exempelvis nordligaste Sverige.

För resande från gröna områden däremot – här avses områden med färre än 25 smittofall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden – föreslås att inga restriktioner behövs. I dagsläget är Malta det enda landet i EU som är grönt.

Fakta: Förslagen för resande inom EU

EU-kommissionen lade på måndagen fram en rad förslag för att underlätta resande inom EU:

– Samtliga personer som ska resa måste ha ett giltigt EU-covidpass.

– Alla som är fullvaccinerade mot covid-19 ska efter två veckor undantas covidtest och karantän. Detta gäller även personer som har genomgått en covid-19-infektion och fått en dos av ett tvådosvaccin.

– Personer som har haft covid-19 ska undantas från reglerna om covidtest och karantän under 180 dagar efter det att de testats positivt för sjukdomen.

– Personer som kan uppvisa ett negativt PCR-test som tagits inom 72 timmar före resa – eller ett negativt antigentest som tagits inom 48 timmar före resa – ska undantas från karantän.

– Ett "nödbromssystem" ska införas i fall situationen i ett land plötsligt försämras eller om nya mutationer uppstår. Detta innebär att medlemsländer snabbt ska kunna återinföra reserestriktioner, karantänskrav och obligatoriska covidtest, även för de personer som är vaccinerade samt de som nyligen genomgått infektion.

– Barn som reser med en vuxen som undantas från karantän ska själva undantas från karantän. Barn under sex års ålder ska undantas covidtest.

– Ett starkt avrådande utfärdas för resande från områden som har klassats som mörkröda – det vill säga där fler än 150 smittade per 100 000 invånare upptäckts under den senaste tvåveckorsperioden.

För resande från gröna områden däremot – här avses områden med färre än 25 smittofall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden – föreslås att inga restriktioner behövs. I nuläget är Malta det enda gröna området i EU.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS