Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild. Bild: Vladimir Astapkovich/AP/TT

EU förlänger sanktioner mot Belarus

ANNONS
|

EU har förlängt sanktionerna mot Belarus med ett år, på grund av landets stöd till Rysslands krig i Ukraina och fortsatta förtryck av oppositionen, meddelade unionen under måndagen.

Sedan Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko, med stor hjälp från Ryssland, bland annat slog ned protester mot ett val 2020 som riggats i Lukasjenkos favör har EU infört sanktioner i flera omgångar.

Lukasjenko, som suttit vid makten i nästan tre decennier, är en viktig allierad till Rysslands president Vladimir Putin.

Sanktionerna har förlängts till den 28 februari 2024.

Lukasjenko och över 190 andra personer nära hans regering har förbjudits från att komma in i EU och deras tillgångar har frusits.

ANNONS

Det finns även riktade ekonomiska sanktioner mot Belarus, mot bland annat den finansiella sektorn, energi och transport.

Det mesta av det belarusiska oppositionella arbetet har fortsatt utomlands.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS