Fabrice Leggeri är chef för EU:s gränsbyrå Frontex, som nu utreds av antikorruptionsenheten Olaf. Arkivbild.
Fabrice Leggeri är chef för EU:s gränsbyrå Frontex, som nu utreds av antikorruptionsenheten Olaf. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

EU-byrå utreds för flykting-nej

EU:s antikorruptionsenhet granskar kollegorna i gränsbyrån Frontex efter uppgifter om trakasserier och tillbakatvingande av flyktingar. I EU-parlamentet finns skarp kritik mot Frontex.

ANNONS

Uppgifterna om en utredning bekräftas, men tonas ned av såväl granskarna i Olaf som de granskade i Frontex.

"Det faktum att Olaf genomför en utredning innebär inte att personer eller enheter inblandade har begått oegentligheter eller bedrägerier", heter det via e-post från antikorruptionsenheten till nyhetssajten Politico Europe.

Enligt anonyma uppgifter till Politico granskas uppgifter om trakasserier och olämpligt uppträdande som ska ha bidragit till att flera tjänstemän lämnat Frontex under de senaste månaderna, men också anklagelser om att flyktingar och migranter tvingats tillbaka vid EU:s yttre gränser, utan att få möjlighet att söka asyl.

Frontex-chefen Fabrice Leggeri svarade på frågor om anklagelserna i EU-parlamentet i december och hävdade då att byrån inte hittat några bevis på att Frontex-personal skulle ha deltagit i något tillbakapressande. Flera parlamentsledamöter var ändå skarpt kritiska.

ANNONS

"Vi har fullkomligt tappat förtroendet för direktör Leggeri och det är dags för honom att avgå", ansåg exempelvis den socialdemokratiska partigruppen S&D.

Enligt Politico Europe är Leggeris kontor ett av dem som nu genomsökts av Olafs utredare.

Wiktor Nummelin/TT

ANNONS