USB C ska bli den nya standarden för mobilladdare i EU.
USB C ska bli den nya standarden för mobilladdare i EU. Bild: Fredrik Sandberg/TT

EU-beslutet: Nu ska alla laddare bli likadana

I dag har en ny lag klubbats igenom i EU-parlamentet i Strasbourg. All elektronik i EU ska ha samma sorts laddare. Men svenska politiker – liksom teknikjätten Apple – ställer sig skeptiska till beslutet.

ANNONS
|

Förslaget antogs i omröstningen vid 12-tiden på tisdagseftermiddagen och möttes av rungande applåder i EU-parlamentet.

Från och med 2024 kommer endast elektronik med usb-c-laddare få lov att säljas i EU.

EU-kommissionen säger att regleringen är till för att göra livet enklare för konsumenterna och att de ska kunna spara pengar. Den politiska processen har tillkommit efter att företagen själva misslyckats med att nå en lösning, skriver Reuters.

Apple kritiska

Bland andra har teknikjätten Apple varit emot beslutet, då de menar att regleringen riskerar att "skada innovationen".

– Vi delar den Europeiska kommissionens åtagande om att skydda miljön och alla våra företags utsläpp är redan koldioxidneutrala över hela världen, sa Apple i ett uttalande i september 2021, enligt CNBC News.

ANNONS

– Vi är fortfarande oroade över att strikta regleringar som innebar bara en typ av laddare kommer att kväva innovationen snarare än uppmuntra den, vilket i sin tur kommer att skada konsumenter i Europa och runt om i världen.

Men detta håller inte EU-kommissionen med om.

– Jag tvivlar inte alls på att de kommer att fortsätta innovera. Vi arbetar för konsumenterna, inte för företagen. Vi tvingar inte någon att verka på den inre marknaden, men om man vill vara där får man följa reglerna, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton under en tidigare presskonferens i Strasbourg, enligt TT.

Svenska ledamoten: Klokt beslut – som kommer försent

Innan omröstningen sa Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, att de skulle att rösta för beslutet men att han tyckte att det kom lite sent.

– Jag tycker det här är ett klokt beslut, men att vi borde tagit det för runt fem år sedan när det hade gjort störst skillnad, säger Jakop Dalunde.

– Jag önskar att det inte var så, men verkligheten har visat att tyvärr så behövs det politiska beslut. Egentligen tycker jag inte att det är en klok tågordning att det är politiker som fattar beslut om vilka laddare vi ska ha. Det borde branschen ha kunnat klara av själva, men det har de inte gjort.

ANNONS

”Låser in konsumenterna i en laddningsmonopol”

I EU-parlamentet var det 605 ledamöter som röstade för beslutet, 13 stycken som röstade emot och åtta stycken som la ner sin röst.

Av de som röstade emot beslutet var åtta stycken svenska ledamöter.

– Det finns bättre lösningar för att få ner elavfallet i Europa än att förbjuda och stoppa framtida teknik och låsa in konsumenterna i en laddningsmonopol, säger Arba Kokalari (M).

Arba Kokalari säger att hon är rädd att det här kommer göra det dyrare för konsumenterna och att elavfallet kommer att öka.

– USB-C kommer vara redan över ett decennium gammalt när den här lagen genomförs fullt ut, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte på att forskare och entreprenörer ska fråga EU-kommissionen om tillstånd för att få ny teknikutveckling. Vi från politikens sida borde ge möjligheter för teknikens sida.

Bland andra svenska ledamöter som var emot beslutet lät det på ett liknande sätt.

– Vi har konsekvent varit emot detta. Alla som har många laddare i lådan vet att många av de inte fungerar längre, det riskerar att bli ett förlegat förslag, säger Emma Wiesner (C).

– Detta är ett populistiskt förslag. Det är ett förlegat sätt att se på innovation. Förslaget riskerar att bli förlegat, vi går redan över till trådlös laddning, säger Abir Al-Sahlani (C).

ANNONS

Beslut om samma laddkontakt

EU-kommissionen föreslog i september 2021 att usb c-kontakt ska vara standard på en lång rad tekniska produkter, för att kunna använda samma laddare till alla.

I en uppgörelse mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet fastslås att det ska gälla för mobiltelefoner men även läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. För bärbara datorer ges respit i ytterligare 40 månader efter reglernas införande om cirka två år.

I uppgörelsen ingår även att konsumenterna ska kunna välja om man vill ha en laddare eller inte när man köper en ny vara. Därtill utlovas arbete för att framöver även harmonisera trådlöst laddande.

Källa: Ministerrådet.

LÄS MER:EU-länder överens om mobilladdare

LÄS MER:Samma laddkontakt till alla mobiler

LÄS MER:EU: Dags att rensa bland sladdarna

ANNONS