Ett enormt slukhål har hittats i Kina

I Guangxiprovinsen i Kina har grottforskare hittat ett enormt slukhål med 40 meter höga träd och växtlighet som nådde ända upp till forskarnas axlar.

ANNONS
|

Ett enormt slukhål har nyligen upptäckts av kinesiska grottforskare i Leye, i Guangxiprovinsen i Kina, detta enligt Live Science. Slukhålet är 306 meter långt, 150 meter brett och 192 meter djupt. I botten av hålet hittades en hel skog med bland annat träd som var nästan 40 meter höga vars grenar sträcker sig upp emot solen som tar sig in genom hålets öppning.

För att komma dit firades forskarna ner mer än 100 meter och de fick sen vandra i timmar för att nå hålets botten.

I slukhålets väggar ska det finnas tre grottingångar som man antar vara från när slukhålet började utvecklas. Hålen uppstår då regnvatten rinner ner i underjorden och långsamt löser upp berggrunden.

ANNONS

Växtlighet upp till axlarna

George Veni, som är chef över The National Cave and Karst Research Institute i USA, menar att upptäckten inte är en överraskning då södra Kina har mycket slukhål och underjordiska grottor, skriver Live Science. Han berättar att en del slukhål bara är en till två meter i diameter, men lokala skillnader i geologi, klimat och andra faktorer kan göra att enorma håligheter uppstår.

Chen Lixin var den som ledde expeditionen och enligt honom nådde växtligheten på hålets botten ända upp till axlarna på dem, skriver AccuWeather.

George Veni säger till AccuWeather att han inte skulle bli förvånad om de hittar arter i grottorna som aldrig upptäckts tidigare och rapporterats.

Faktum är att det är det 30:e slukhål som hittats i närheten och området finns med på UNESCO:s världsarvslista just för sina slukhål, naturliga broar och grottor.

LÄS MER:Kroatiska slukhål förbryllar och förskräcker

LÄS MER:Gigantiskt slukhål har öppnat sig – människor evakueras

LÄS MER:Slukhål tvingade sjukhus att evakuera covidpatienter

LÄS MER:Buss tagen av dödligt slukhål

ANNONS