Ett Himars-system under en övning, här i Lettland. Arkivbild.
Ett Himars-system under en övning, här i Lettland. Arkivbild. Bild: Roman Koksarov/AP/TT

Estland köper Himars för två miljarder

ANNONS
|

USA kommer att sälja sex stycken raketartillerisystem av modellen Himars till Estland, i en affär värd 200 miljoner dollar – motsvarande drygt två miljarder kronor. Det är den största vapenaffären i Estlands historia.

Det framgår inte hur många tillhörande raketer det rör sig om, men däremot att det kommer att vara både kortdistansraketer och andra med en räckvidd på 300 kilometer.

Artillerisystemet beräknas vara i bruk tidigast 2024.

Estland, som gränsar till Ryssland, har ökat sin försvarsbudget sedan ryska trupper inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari. Även Litauen ämnar att införskaffa Himars och då rör det sig om åtta system i en affär värd nära 500 miljoner dollar.

ANNONS

USA skänkte det avancerade raketartillerisystemet till Ukraina i juni, och det har sedan dess setts som ett av de mest effektiva vapnen landet har i kriget mot Ryssland.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS