Reportrar utan gränser protesterar utanför den turkiska ambassaden i Paris.
Reportrar utan gränser protesterar utanför den turkiska ambassaden i Paris.

Erdogan: Vi är trötta på att vänta

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan siktar på en nystart i de ansträngda relationerna till Europa under besöket i Paris. Men ett EU-medlemskap är det inte tal om, klargör hans franske kollega.

ANNONS
|

- Beträffande relationerna med EU så är det tydligt att den senaste utvecklingen inte tillåter några framsteg i processen, säger president Emmanuel Macron under de båda ledarnas gemensamma presskonferens i Paris.

Han syftar på utvecklingen i Turkiet efter 2016 års kuppförsök. Omfattande och till synes urskillningslösa gripanden har gjorts av påstådda anhängare av predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha regisserat den misslyckade militärkuppen.

ANNONS

"Tröttsamt"

Bland de gripna finns bland andra studenter, lärare och journalister.

- Våra demokratier måste med styrka stå upp mot terrorismen, säger Macron, och tillägger:

- Samtidigt måste våra demokratier till fullo värna rättssystemet.

Men Erdogan försvarar Turkiets reaktion på kuppförsöket.

- Terror uppstår inte av sig självt. Bakom terror och terrorister finns trädgårdsmästare, säger han, och beskriver dessa som personer som genom bland annat tidningsartiklar göder terrorn.

- En vacker dag upptäcker man att dessa människor dyker upp framför en som terrorister.

ANNONS

Den turkiske presidenten uttrycker samtidigt irritation över att landet under lång tid tvingats vänta på EU-medlemskap.

- Detta är oerhört tröttsamt för oss. Det kanske kommer att tvinga oss att fatta ett beslut, säger han, utan att precisera vilken typ av beslut han syftar på.

Hård kritik

Macron har fått hård kritik från flera håll för att ha bjudit in Erdogan. Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon säger att den turkiske presidenten inte är välkommen i Paris, och den franska huvudstadens borgmästare Anne Hidalgo från Socialistpartiet uttrycker missnöje med läget för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Reportrar utan gränser har genomfört en demonstration utanför Turkiets ambassad i Paris, med bilder på fängslade journalister.

Utöver människorättssituationen och rättssäkerheten i Turkiet tros mötet, som hållits i Élyséepalatset, ha berört Syrienkriget, terrorism och handel.

TT-AFP-Reuters

ANNONS